Amsterdamse Korstjes


Tijdens de Open Europese Quilt Kampioenschappen in Veldhoven kwam Anita uit Oost-Souburg bij mijn tafel een kijkje nemen. Zij zag mijn boek Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam en moest gelijk denken aan de Amsterdamse Korstjes. Wat blijkt nu? Elk weeskind uit het Burgerweeshuis Amsterdam kreeg voor zijn/haar verjaardag een Amsterdams Korstje met een strik er omheen.


Wat is een Amsterdams Korstje? Het zit tussen een ontbijtkoek en taaitaai in. Ze worden gemaakt van honing, roggebloem en anijs. Een plakje ontbijtkoek vind ik heerlijk, maar taaitaai kan me gestolen worden. Gelukkig zit het Amsterdams Korstje er tussenin en ik kan je zeggen dat het heerlijk smaakt!


Waar zou ik de Amsterdamse Korstjes kunnen kopen? Via Google kwam ik terecht bij het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje in de Tweede Egelantiersdwarsstraat te Amsterdam. Toen ik dus op 8 november in onze hoofdstad was, mocht een bezoek aan het snoepwinkeltje niet ontbreken!


De Amsterdamse Korstjes zijn bij de grotere AH-winkels ook te koop onder de naam Taaikorstjes.

10 gedachten over “Amsterdamse Korstjes

 1. Wat een bijzonder verhaal Berthi, en zo leuk – en lekker!! – deze aanvulling op je boek! Dat ze ook nog te krijgen zijn vind ik extra leuk!!

 2. Dit verhaal is weer een mooie aanvulling op je boek.

  Er zijn heel wat lekkernijen die genoemd zijn naar een plaats.
  Weesper moppen, Bossebollen, Arnhemse meisjes en ook niet vergeten de Haagse hopjes.

  Wie vult dit aan?

 3. Wat heerlijk, ik ga kijken naar een recept en probeer ze zelf te bakken.
  Groet,Niesje.

 4. Berthi, ik heb het recept al gevonden.
  Van Albert Heyn ze vertellen zelfs het verhaal van het weeshuis erbij, heel leuk.
  Nu nog naar de winkel en dan bakken.

 5. @Lupineke, je begrijpt dat ik blij verrast was toen ik het verhaal hoorde over de Amsterdamse Korstjes. En dat ze nog te koop zijn, is helemaal super!

  @Elma, we hebben nog de Deventer koek en de Groninger koek en vast nog veel meer. En: Zeeuwse babbelaars en Limburgse vlaai…

  @Niesje, ik zal hier even de link plaatsen van het recept: http://www.ah.nl/kookschrift/verzameld-recept?id=396064&userid=348756
  Laat je ons weten hoe het bakken verlopen is en of je ze lekker vindt? In het recept van AH zie ik geen anijs en dat is wel erg lekker, vind ik. Succes met het bakken en daarna smullen!

 6. En vergeet de Drentse Turfjes niet en ja zoals je al zei,de Grunninger kouke–zaaalig! (lol)Nergens lekkerder dan in de provincie zelf!
  Leuk deze aanvulling op jouw boek.
  Heb even ‘pauze’ tussen het Kerstkaarten-maken door.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 7. Leuk verhaal bij de koeken. Ik heb even in mijn kast gekeken en daar staan ze ook, dezelfde naam en verpakking, gekocht bij de DEKA. Taaitaai kon ik daar niet zo snel vinden en dit leek er wel op.

 8. De taaikorstjes liggen nu bij AH (in ieder geval bij de XL) in de schappen te koop voor € 1,49 – 10 stuks! Ik heb ze gisteren gekocht, maar nog niet geproefd!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *