Art Journal


Een Art Journal is een dagboek waarin zowel van woord als beeld gebruik wordt gemaakt. Het kan gebruikt worden als traditioneel dagboek, waar naast het dagboekschrift, ook ruimte is voor creativiteit. Als ik mijn agenda’s uit de jaren zeventig van de vorige eeuw doorblader dan was ik daar toen al mee bezig. Alleen was de term Art Journal nog niet bedacht.
14 gedachten over “Art Journal

 1. Zo schiet je lekker op met de zolder. Het is zo herkenbaar.
  Leuk om die oude treinkaartjes te zien.

  Hier ligt ook de hele tafel vol met boeken om weer op hun plaats gezet te worden.
  Eerst maar even eten koken en dan weer verder.
  Als het niet lukt voor maandagmorgen, liggen ze weer een weekje op een stoel.

 2. Leuk Berthi je eigen art journal-agenda!
  Ben je niet doorgegaan met tekenen? Wel met schrijven.
  Mijn agenda’s stonden altijd bol halverwege het jaar van alle ingeplakte papiertjes/bonnetjes en tekeningetjes.
  goed weekend
  groetjes,Truus

 3. 1994 is mijn vroegste agenda voorhanden. Sindsdien is er in mijn leven zoveel gebeurd. Omstandigheden waar ik mee opgescheept zit want – ook al heb ik daarover nagedacht – ze wegdoen kan ik niet. Het is een leven. Mijn leven. De agenda’s zitten in een kastje in de kamer en mijn plan is… een zeer oude dame te worden. En tsja, moet ik daar mijn nazaat mee opschepen?
  Niet creatief (nou ja) niet schilderachtig in elk geval zoals jij, heb ik stoffelijke bewijzen (toegangskaarten, programmaboekjes, promotie materiaal, treinkaartjes e.d.) het werk laten doen. De herinnering levend te houden.
  Plaats zal ik moeten maken. Hoe dan ook maar weggooien… hoe en waarheen dan? Ik kan het niet.

 4. Hoe herkenbaar 🙂 alleen mijn tekenkunsten zijn altijd beneden peil geweest (en gebleven) maar die plaatjes, die letters – het schooljaar moest nog beginnen en je agenda stond al bol van alle knipsels uit de muziekexpres. Helaas zijn al mijn oude (school)agenda’s verdwenen – wel erg jammer nu ik deze plaatjes zie.
  Fijn weekend allemaal – groetjes Lineke

 5. Ha Berthi, jouw schoolagenda’s zijn wel heel creatief gevuld! Heb je alle jaren nog? Die ga je niet wegdoen natuurlijk, die komen in je nieuwe boekenkast! Grappig de tekening met de hand en de streepjes achtergrond. Weet je dat ik die streepjes (een stel horizontale en daarnaast een stel verticale) en op de volgende rij in omgekeerde volgorde) nog altijd maak als ik aan de telefoon zit (met pen en papier in de buurt)? Maar eh eh, waar staat het huiswerk? Ik heb geloof ik nog maar 2 agenda’s bewaard uit mijn schooltijd. Jammer vind ik nu.
  Leuk hè, zo’n zolderopruiming? Vroeger bij mijn ouders thuis vond ik niets leuker dan de zolder leeg te halen om alle “schatten” nog weer eens even te bekijken. Word je ouder, dan kun je nog wel genieten van alle “vergeten vondsten”, maar haal je alleen de zolder leeg als er opgeruimd moet worden.
  Groetjes en prettig (opruim) weekend, Tineke

 6. Zo herkenbaar. Ik had mijn agenda’s ook vol met aantekeningen plaatjes en tekeningen staan . Helaas niets meer van over. Tijdens telefoneren vreemde tekeningetjes te maken blijkt bij vrouwen veel voor te komen. Een leuk weetje

 7. @Elma, als je een zolder opruimt, kom je er pas achter hoeveel een mens bewaart en verzamelt. Toch zullen we nu een selectie moeten maken in wat wel en wat niet te bewaren, want anders groeien we dicht en dat wil ik zien te voorkomen.

  @Truus uit Drenthe, het verraste mij dat ik in mijn agenda’s zoveel tekeningen heb gemaakt. In het verleden heb ik nog wel een cursus mandala tekenen gedaan. Heel iets anders.

  @Puck, dagboeken en agenda’s zijn zeer persoonlijk en vertellen een familiegeschiedenis die niet verloren mag gaan. Wees er zuinig op en als je ruimte moet maken overweeg dan om iets anders de deur uit te doen.

  @Lineke, jammer dat je agenda’s zijn verdwenen. Ik was zelf erg verrast toen ik de agenda’s in een doos op zolder vond!

  @Tineke, ik heb vier agenda’s die er leuk uitzien en die gaan uiteraard niet weg. En ja, tijdens het telefoneren zit ik ook altijd met pen en papier binnen handbereik om daar van alles op te krabbelen.
  Nu je het zegt, ik zie ook weinig huiswerk genoteerd staan…

  Je komt van alles en nog wat tegen bij een zolderopruiming. Soms vraag ik me af, waarom ik dat ooit heb bewaard en bij andere dingen ben ik blij dat het er nog is. Precies zoals het hoort bij een zolderopruiming. Langzaam begint er schot te komen in het opruimen.

  @Martine, het is ontzettend leuk om de oude agenda’s door te bladeren.

  @Hilda, grappig om te weten dat tekenen tijdens een telefoongesprek iets van vrouwen is.

 8. Bij je hand zie ik staan:
  “sjek gekregen
  uit de les gestuurd”.
  Daar zit een spannend verhaal achter! Vertel!

 9. @Saskia G., haha dat las ik dus ook, maar mijn geheugen is blijkbaar zeer selectief, want ik heb geen idee wat hier achter schuilt… Zelfs uit de les gestuurd is voor mij zeer verrassend. Ik volgde alles heel braaf en deed nooit mee gekke dingen.

 10. Hoi Berthi, Ook voor mij een leuke herkenning, dit blogje. Wat een goed idee om die oude agenda’s uit de seventies in retro-perspectief ‘Art Journals’ te noemen! Ik heb mijn agenda’s nog van de hele middelbare school. Ik ben ook aan het opruimen en kom veel tegen. Goed advies van je om vooral deze agenda’s nog niet weg te doen. Groeten van Margriet

 11. Oh wat leuk dat jij hem nog hebt. Nu ik ouder wordt denk ik weleens oh had ik het maar bewaard… leuke tijd met dikke bolle agenda’s wat hele kunstwerken werden…

 12. @Wilma Kuin, het is erg leuk om de agenda’s na jaren door te bladeren. Deze kleine boekwerkjes blijven dan ook bewaard, maar verder heb ik wel veel ‘onbenullig’ bewaard gebleven papiermassa opgeruimd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *