TextileArt around the world – Ellen Bakker


En daar hoorde ik weer een plof op de deurmat. Deze keer kwam de postbezorger langs voor het nieuwe boek van Ellen Bakker met de titel TextileArt around the world. Het is een sprankelende uitgave geworden zoals we van Ellen gewend zijn. In deze publicatie tonen ruim 800 foto’s het mooiste werk van 160 kunstenaars verspreid over de wereld. Een unieke verzameling van zeer gevarieerde wereldwijde textielkunst.

Borduurwerk, vlechtwerk, sieraden, haakwerk, viltwerk, weefwerk, breiwerk en quiltwerk, allemaal zijn ze vertegenwoordigd in de uitgave TextileArt around the world. Het is niet alleen een heerlijk kijkboek geworden, maar ook zeer inspirerend. Het boek is ingedeeld op kleur wat voor de rust zorgt. Verder sta ik versteld van de enorme creativiteit die er is. Zo divers en zo prachtig. Je blijft kijken naar de werkstukken waar je telkens iets nieuws in ontdekt.

De vierde uitgave van Ellen Bakker is wederom zeer geslaagd en een aanwinst voor de textielliefhebber. TextileArt around the world is een hardcover uitgave, bevat ruim 800 foto’s, telt 168 pagina’s en is een 3-talige uitgave. ISBN: 978-90-818476-7-4.
Prijs: € 29,50 – exclusief verzendkosten.

Voor een indruk van TextileArt around the world heb ik enkele foto’s gemaakt.


Werk van Anne Bliss. Anne’s inspiratie komt vooral van landkaarten, hoewel woorden en letters ook terugkerende thema’s vormen. Haar werk ontspruit in hoofdzaak aan haar verbeelding, een gesproken woord of tekst. In het ritme van de steken versmelten stof en draad tot unieke stukken.


Abigail Brown maakt met de hand – zeer gedetailleerd en nauwgezet – diersculpturen, vooral vogels, van nieuwe en gebruikte stoffen. Haar meeste tijd steekt ze in het bestuderen van de vogelwereld en het in stof tot leven brengen van een uitgebreide soortenreeks.


In het brede speelveld van textiel kiest Maya Sara Matthew voor dingen te creëren die handgemaakt en uniek zijn – enkele stuks als shawls en omslagdoeken, stoffen boeken of kunstwerkjes die ingelijst kunnen worden.


Niki McDonald probeert met haar werk vluchtige stadsbeelden te vangen – met de mensen die erin gedijen – en ze in geborduurde wandkleden vast te leggen.

8 gedachten over “TextileArt around the world – Ellen Bakker

 1. Oh, dit is wel een heel mooi boek. Zo inspirerend ook. Berthi, waar laat jij al jouw boeken? Hier bij ons mag er nog maar incidenteel een boek bij, anders zakken de vloeren door…… Bij onze naaste familie mag er eigenlijk alleen een boek “in” als er ook één “uit” gaat. Dat lukt ook niet trouwens 🙂
  Berthi, veel lees en kijk plezier.
  Groetjes, Tineke

 2. @Tineke, wij zijn nu bezig met de zolder op te ruimen en je weet niet wat daar zoal boven water komt. Zeer oude studieboeken die niet zinvol meer zijn, gaan mee met oud papier en wat nog bruikbaar is gaat naar de kringloopwinkel. En de kinderen moeten hun jeugdboeken komen halen!:-) Op deze manier ontstaat ruimte voor mooie textielboeken!

 3. Ha ha…Ik verwacht eerstdaags een plaatje van een nieuwe boekenkast want dat gaat maar door !!
  gelijk even genoten van de prachtige foto’s vanMontSaint Michel op de blog van Tineke !!

 4. Prachtig kijk- en leesboek Berthi laat je ons zien.
  De schoolmerklapjes in je vorige blog zijn inspirerend.Jammer dat er zo weinig aandacht is tegenwoordig voor dit handwerk op de scholen.
  gezellige dag en succes met het opruimen.
  groetjes,Truus

 5. Wat heerlijk al die boeken die op de mat vallen! Net als Tineke vraag ik me ook af waar laat je al die juweeltjes? Wij zoeken regelmatig in onze boekenkast een boek uit om cadeau te geven, maar daar zijn geen textielboeken bij, die koester ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *