Schoolmerklapje WM – IM en VH


Wiesje Moedt (1943), de vrouw van Sijtze Haga, maakte haar schoolmerklapje op 8-jarige leeftijd in 1952 in Echtenerbrug. De opbouw is gedaan volgens het voorschrift van A. Teunisse en A.M. van der Velden.


Deze merklap is gemaakt door Eelkje (Ieke) Moedt (1895-1970). Ze was toen 10 jaar oud. Heel bijzonder dat onder de kroon papa geborduurd is. Niet eerder heb ik een dergelijk merklapje gezien.


Ieke Moedt op latere leeftijd.


Twee schitterende schoolmerklapjes van Virginie Haenen. Het eerste merklapje maakte zij op 9-jarige leeftijd en het tweede lapje een jaar later. Bijzonder dat de plaatsnaam
’s Hertogenbosch is vermeld.

7 gedachten over “Schoolmerklapje WM – IM en VH

 1. Dat is nu het leuke en interessante aan schoollapjes. Je denkt dat de opbouw meest hetzelfde is, maar er werd heel vaak in mindere of meerdere wijze van afgeweken. ( of er werd niet met de leidraad van mw. Teunisse gewerkt )
  Mooie lapjes !

 2. Zo kom je weer op hele familie merklapjes net als de weeshuislapjes.
  Ze zijn allemaal prachtig.
  Jammer dat de lapjes opgevouwen zijn en je zo goed de vouw ziet.

 3. Heel interessant. Het blijft me verbazen dat kinderen vroeger al zo goed konden handwerken. Dat is tegenwoordig te veel gevraagd. Ze zien het nut er niet meer van in… Mijn moeder is ook weer gaan borduren en haalt van alles nog van zolder.

  Trouwens, die grote buik fles op de foto is weer helemaal in! hahaha.

 4. Wat heb jij weer geweldig leuke aanwinsten. Het blijft mij altijd verbazen dat meisjes op zo’n jonge leeftijd dit konden maken. Maar meestal onder discipline van nonnen of handwerkjuffen en ik geloof ook niet altijd met veen blijdschap hoor.

 5. Prachtig die merklapjes en dan de mevr Ieke Moedt erbij met foto geniet nog altijd van jou verhalen vriendelijke groet uit Rijssen

 6. @Annelies, ik vermoed dat er handwerkjuffen waren die graag hun stempel wilden drukken op de schoolmerklap. Het is interessant om te weten of er meer vergelijkbare schoolmerklapjes zijn zoals die van Ieke Moedt. In dozen op zolders liggen vast nog aardig wat schoolmerklapjes opgeborgen.

  @Elma, ik heb tegen Wiesje gezegd dat het beter is om de merklapjes niet opgevouwen te bewaren. Zij is dus op de hoogte. O ja, dat vergat ik je nog te vertellen. Grietje Schilstra voor wie jij een schoolmerklapje hebt getekend, woont in Balk. Zij heeft vroeger een handwerkwinkel gehad.

  @MoniqueB, ik sta ook altijd met verbazing zo’n fraai schoolmerklapje te bewonderen.

  De groene buikfles weer in… zo zie je maar weer dat alles eens terugkomt!:-)

  @Monica, dit zijn geen nieuwe aanwinsten voor mij hoor! De merklapjes blijven in de familie en dat vind ik ook het allerbelangrijkste. Het is een stukje familiegeschiedenis dat bewaard moet blijven binnen de familie.

  @Henny, fijn dat je nog aldoor geniet van mijn blog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *