Lekker Warm! Twijnend Breien – Carla Meijsen


Het nieuwe boek van Carla Meijsen viel met een harde plof op de deurmat. Snel maakte ik de envelop open en zag een prachtige uitgave voor me. Schitterende foto’s, duidelijke uitleg, mooi vormgegeven en uiteraard heel veel patronen. Wat een werk, tijd en energie heeft Carla hierin gestoken!


In 2006 maakte Carla kennis met de Scandinavische techniek twijnend breien via een Japans breiboekje. Op dat moment was deze breitechniek in Nederland vrijwel onbekend. Carla ging naar informatie zoeken op internet en kocht alle boeken over twijnend breien die ze kon vinden. Zo heeft Carla door zelfstudie deze techniek eigen gemaakt. Ze liep over van enthousiasme en startte met het verspreiden van de nieuwe kennis en vaardigheden onder haar vrienden. Hilly van der Sluis nam het enthousiasme over van Carla. Samen besloten ze om workshops en demonstraties te gaan geven. Hier bleef het niet bij. Carla wilde graag een tweetalig boek (Nederlands/Engels) schrijven over twijnend breien. Ze begon aan deze enorme klus en na hard werken is het boek er nu!

Behalve de vele patronen in het boek schrijft Carla ook over de historie van twijnend breien. Zo komen we te weten dat in het stadje Falun in Dalarna in 1974 tijdens archeologische opgravingen een gebreide handschoen werd gevonden. Deze handschoen die uit ongeveer 1680 stamt, bleek gebreid te zijn met de techniek twijnend breien. Sinds deze vondst is de belangstelling voor twijnend breien toegenomen. Inger Wallin maakt vanaf 1980 reproducties van twijnend gebreide antieke wanten, mitaines en handschoenen uit Ore in Dalarna.


Duidelijke uitleg via tekst en foto’s!


In het boek ligt de nadruk op de technische aspecten van twijnend breien en de combinatie van traditionele en moderne breitechnieken. De vele technische mogelijkheden zijn verwerkt in meer dan 30 patronen die speciaal voor dit boek zijn ontworpen, zodat de theorie direct kan worden toegepast tijdens het breien van draagbare en bruikbare werkstukken.


Lekker Warm! Twijnend Breien – So Warm! Twined Knitting, Carla Meijsen. Tweetalig: Nederlands/Engels, harde kaft en 200 pagina’s. ISBN: 978-90-817955-1-7.
Prijs: € 34,50 – exclusief verzendkosten. Te bestellen bij The Dutch Knitters.

5 gedachten over “Lekker Warm! Twijnend Breien – Carla Meijsen

 1. Nog nooit gehoord van twijnend breien…………Bij het zien van de foto’s moet ik wel terugdenken aan eind jaren 70, begin jaren 80 toen ik zoveel breide met talloze kluwentjes en kleuren. Toch eens verder op internet kijken of twijnend breien misschien handiger is voor het in de war raken van alle kluwentjes.
  Grappig ook dat al oude technieken en handwerken eens in de zoveel jaar weer boven water komen. Ooit waren er wel 3 breiwinkels hier, nu niet één meer. Nog even en dan kunnen we wel weer overal breiwol kopen. Was zelf maken jarenlang oubollig, nu is het weer helemaal “in”. Het boek ziet er erg mooi uit, ik houd wel van dergelijke patronen.
  Groetjes, Tineke

 2. @Tineke, leuk dat je hier voor de eerste keer kennis maakt met twijnend breien. Via Carla hoorde ik steeds meer over twijnend breien. Het is een geweldig mooie techniek die veel warmte geeft. Kan ook niet anders, want in de Scandinavische landen heb je echte winters en dan wil je graag iets warms aan.

  Het boek is prachtig uitgevoerd. De patronen zijn heel duidelijk beschreven. Uitleg via tekst en foto’s! En zoals je in de log leest zijn het bruikbare en draagbare werkstukken. Het is een enorme klus geweest om dit boek samen te stellen. Chapeau voor Carla!

 3. Dit boek mag niet ontbreken in mijn boekenkast.
  Een pracht techniek.

 4. Wat heerlijk dat er hier binnenkort een december-verlanglijstje mag worden gemaakt 🙂 – dit prachtige boek komt erop want ik heb al veel gelezen over twijnend breien en wil deze techniek wel eens gaan uitproberen.
  Groetjes Lineke

 5. Fijn, zeg! Een Nederlands boek………ik vind het nog steeds lastig om over breitechnieken te leren/lezen in andere talen dus ik ben hier blij mee.
  Staat ook op míjn decemberlijstje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *