Catalogus Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere


De afgelopen dagen heb ik je een sfeerimpressie gegeven van de schitterende expositie Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere. Heb je genoten van al dit moois en ben je in het museum, loop dan de museumwinkel niet voorbij, want daar ligt de prachtig uitgevoerde catalogus die bij de tentoonstelling hoort. Er is gekozen voor een handzaam formaat, gevuld met goede informatie en prachtige foto’s. Kortom, een catalogus die mooi verzorgd is en een aanwinst is voor iedereen die van mode en geschiedenis houdt.

Gelijktijdig met de foto’s uit eerdere logjes over de expositie Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere gaf ik enige informatie over de mode in de 19e eeuw, maar in de catalogus staat uiteraard nog veel meer te lezen. Leuk om te weten is dat Cornelia van Gijn-Hooghwinkel (1812-1869) ruim 22 jaar lang, van 1844 tot 1866, precies bijhield wat zij uitgaf aan kleding voor zichzelf, haar man Dirk van Gijn en hun zoon Simon. Van ieder kraagje, elk paar kousen noteerde zij de prijs tot op de halve cent in een kasboek, dat bewaard is gebleven. Zo komen we te weten dat Simon, bijna zestien jaar oud, op 30 augustus 1851 in Londen een blauw dasje kreeg dat één gulden vijftig kostte. Simon zou later, bij zijn dood in 1922, de stad Dordrecht een fraai patriciërshuis nalaten, het huidige Museum Huis van Gijn. En zo staat de catalogus vol met wetenswaardigheden waarvan je wellicht nog niet op de hoogte was.

De volgende foto’s geven je een beeld van de mooi verzorgde catalogus:

De rijk geïllustreerde catalogus is vormgegeven door Roosje Klap (Uitgeverij Waanders de Kunst 256 pagina’s € 22,50) en bevat teksten van onder andere conservator Madelief Hohé en historica Ileen Montijn. Fotograaf des Vaderlands Koen Hauser verzorgde de fotografie van de moderne ontwerpen in het boek.

8 gedachten over “Catalogus Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere

 1. Wat een rijkdom en wat een materiaal…zulke prachtige stoffen.
  Daar zullen ze toch langer dan 1 seizoen mee gedaan hebben ??

 2. De kleding blijft prachtig. Had er graag ingelopen. Alleen graag wel met centrale verwarming en maar niet denken aan de longontsteking die mijn kreeg door insnoeren

 3. Wat een mooi uitgevoerde catalogus is dit en dat voor deze prijs!
  Dank je wel Berthi voor het laten zien van foto’s van deze tentoonstelling.
  groetjes,Truus

 4. @Licia Huizer, dat mag ik aannemen.

  @Hilda, de korsetten veroorzaakten inderdaad gezondheidsklachten, zoals kortademigheid en risico’s bij zwangerschappen. Koningin Wilhelmina heeft meerdere miskramen gehad. Volgens Wilhelmina zou het korset hier mede oorzaak van geweest zijn. Daarom wilde zij niet dat Juliana een korset zou gaan dragen.

  @Truus uit Drenthe, zowel de tentoonstelling als de catalogus is een aanrader!

 5. Wie o wie heeft nog een eerstehands catalogus van deze tentoonstelling? Zou fantastisch zijn!!!

 6. @Nico, ik zie dat de catalogus bij Waanders is uitverkocht, maar misschien heeft de museumwinkel van het Gemeentemuseum Den Haag nog enkele exemplaren liggen.

 7. @berthi
  Helaas niet… compleet uitverkocht … dus als jij of iemand anders een andere mogelijkheid weet dan graag… mag ook een 2de hands zijn in (zeer) goede staat… alvast dank!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *