Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere III

Vandaag het vervolg van de sfeerimpressie van de expositie Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere die te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag.


De groene zijden Franse japon dateert van circa 1870/1873. De middelste zijden japon dateert van circa 1878/1883 en de laatste japon van moiré-zijde dateert van circa 1850/1852. In de jaren 1850 en 1860 kwamen er aniline verfstoffen op de markt, waarmee prachtige felle kleuren konden worden gemaakt. De felroze, lila, kanariegele of gifgroene zijde schitterde prachtig bij kaarslicht of in het nieuwerwetse gaslicht. Helaas bevatten deze verfstoffen soms uiterste ongezonde ingrediënten, zoals arsenicum. Deze zeer giftige stof werd gebruikt om een prachtige groene tint te maken, het zogenaamde emerald green, Parijs- groen of Schweinfurter Grün. Vooral baljaponnen gemaakt van tarlatan, een los geweven katoenen stof, waren gevaarlijk. Bij beweging, zoals tijdens het dansen, stoof de verfpoeder gemakkelijk uit de gaasstructuur. Naaisters konden erg ziek worden wanneer zij met dit materiaal werkten, maar ook vrouwen werden onwel wanneer zij deze japonnen droegen evenals hun danspartners. Het groene gevaar stopte pas toen de smaragdgroene kleur uit de mode raakte.


Bruidsjapon van Lydia de Kalinowa Zaremba en de japon van de zuster van de bruid: Emilia. Sint-Petersburg 1891. De man draagt een ambtskostuum met het etiket M. Öfner. Den Haag, november 1905.


Japonnen daterend van circa tweede helft 19e eeuw tot circa 1900.


Japon gedragen door Nicole Kidman in de film Portrait of a Lady (1996).


Kostuums gedragen in de tv-serie Downton Abbey (ITV 2010) door de personages Lady Edith (oudroze japon) en Countess of Grantham (crèmekleurige japon).


De mensen die in de 19e eeuw leefden, vonden dat alles zo snel ging in hun tijd. De 19e eeuw was een eeuw van grote technologische vernieuwingen. Talloze moderne bouwconstructies van glas en metaal verrezen, waaronder winkelpassages met glazen daken (waar je kon flaneren), functionele stationshallen en imposante complexen die speciaal voor de diverse wereldtentoonstellingen werden gebouwd. Zoals het Crystal Palace in Londen, het Grand Palais en de indrukwekkende warenhuizen met glazen koepels in Parijs, maar ook de Haagse Passage die in 1885 in gebruik werd genomen. Zij symboliseerden de typische dynamiek en vooruitgang die de 19e eeuw zo kenmerkt.


De japon links dateert van circa 1909/1910, katoen, zijde, machinale kant en tamboereerwerk. Rechts een japon uit circa 1902, zijde, applicaties van machinale kant.


Een mantelpak of amazonekostuum uit 1894, wol, zijde en paarlemoer. Colbert, vest en broek met het etiket M.S. de Jong, wol en katoen. Arnhem 1888.


De japon links dateert van circa 1873/1874, katoen en zijde. Het Engelse mannenkostuum van circa 1900 heeft het etiket Hammond & Co, wol en katoen. De katoenen japon rechts dateert van circa 1873/1875.


Schotse ruiten waren zeer geliefd en werden veel gedragen in de jaren 1840-1860. In Engeland stonden zij symbool voor de natuurlijkheid en de schoonheid van het ruige, pre-industriële Schotse landschap.

Dit is slechts een kleine selectie uit de grote hoeveelheid kostuums die te zien zijn op de expositie Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere in het Gemeentemuseum Den Haag. Ga een kijkje nemen als je de tijd hebt, want het is absoluut de moeite waard. Je hebt de gelegenheid tot en met 22 maart 2015.

5 gedachten over “Romantische mode – Mr Darcy meets Eline Vere III

 1. Bedankt voor de prachtige foto’s. Veertien dagen terug ben ik naar de tentoonstelling geweest en heb daar volop genoten. Wat een prachtige japonnen en stoffen en al die aparte details op de mouwen,bij de hals of aan de onderkant van de rok. Schitterend gewoon. Zelf had ik ook een paar foto’s genomen, maar die kunnen niet tippen aan die van jou.
  Je hebt al heel wat van de tentoonstelling laten zien, maar ik mis de prachtige japonnen van onze Nederlandse ontwerper. Krijgen we morgen nog meer te zien?
  Gelukkig is Den Haag niet zo ver bij mij vandaan, dus ga ik deze maand nog een keer met een vriendin.

 2. Berthi,bedankt voor de mooie foto”s.Ik ga snel naar de tentoonstelling.
  8 jaar heb ik in de passage in Den Haag gewerkt bij een juwelier en genoot altijd erg van de sfeer in de passage.

 3. @lupineke, het is echt een aanrader!!!

  @Wijni, in het verleden heb ik al vaker aandacht besteed aan Jan Taminiau, maar ik heb wel één of meerdere foto’s gemaakt. Ik moet kijken hoe de kwaliteit van deze foto’s is.

  @Niesje, je zult genieten van deze prachtige expositie! En daarna misschien even naar de Haagse Passage?

 4. Alweer een serie prachtige foto’s! Dank je wel voor zoveel kijkplezier. Hoop ze binnenkort ook in het echt te kunnen bewonderen 🙂
  Groetjes Lineke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *