Vervolg schoolmerklap van Houkje Schilstra


In deze log lees je over de schoolmerklap van Houkje (Haukje) Schilstra (12 februari 1919 – 1 juni 2002) die zij in 1928 maakte. Houkje zat op de Gereformeerde school in Hemelum waar zij als negenjarig meisje de schoolmerklap maakte. Henny Ferdinands-Bouma reageerde op dit bericht. Zij heeft Houkje persoonlijk gekend en wist mij te vertellen dat Houkje getrouwd was met Jaap Haga. Hun zoon Sijtze zou in Lemmer wonen. Met deze informatie ging ik aan de slag en al vrij snel vond ik Sijtze Haga.

Sijtze Haga weet meer te vertellen over het ‘verdwijnen’ van de schoolmerklap van Houkje. De moeder van Houkje had de merklap van haar dochter in het verleden meegegeven aan een persoon die langskwam. Later hoorde Houkje van een kennis dat haar schoolmerklap te koop lag bij een antiquair in Sneek. ‘Maar ik koop hem niet terug’, zei Houkje, ‘want hij is veel te duur.’ Zodoende ging de merklap op reis.

Op 1 januari 1995 werd ik lid van de vereniging Merkwaardig. In de nieuwsbrief las ik een berichtje van een van de leden uit Krimpen aan den IJssel. Zij bood antieke merklappen te koop aan. Mijn interesse was gewekt en op 1 april van datzelfde jaar kocht ik bij haar enkele oude merklappen waaronder de schoolmerklap van Houkje Schilstra. Via internet spoorde ik deze mevrouw op en belde haar. Helaas wist zij niet meer waar zij de merklap van Houkje had gekocht. Het meest waarschijnlijke zou een veiling in Rotterdam zijn geweest. Wel had deze mevrouw de merklap in laten lijsten door een meubelmaker. Via Hemelum ging de merklap naar Sneek, om via Rotterdam (?) in Krimpen aan den IJssel te komen en vervolgens in het zuiden van het land. De merklap heeft inmiddels een behoorlijke afstand afgelegd en binnenkort zal de lap weer teruggaan naar het hoge noorden. Terug naar de familie van Houkje. Hoe bijzonder kan een merklapreis toch zijn.

12 gedachten over “Vervolg schoolmerklap van Houkje Schilstra

 1. Mooi verhaal Berthi en wat een mooi bloemenrandje heeft ze geborduurd.

 2. Dit zijn verhalen die een merklap zo bijzonder maken.
  Hier over kan vast wel een boek gemaakt worden,want zo zijn er van andere merklappen ook mooie verhalen te vertellen.
  Geweldig dat deze merklap weer ’thuis’ komt.
  goed weekend
  groetjes,Truus

 3. Leuk verhaal Berthi, ik had ondertussen ook via familie uit Hemelum gehoord waar de familie Haga in Hemelum gewoond.
  Heel fijn dat de merklap weer naar de familie terug gaat.
  Wat is een merklap toch een geweldig iets als er zulke leuke verhalen door ontstaan.
  Zelf heb ik ook zo’n merklap ,als ik weer de trap op kan ga ik die ook op facebook plaatsen,hopelijk komt dan de familie ook opdagen.

 4. Prachtig verhaal Berthi fijn dat de merklap weer naar de famielie mag wat zullen ze er blij mee zijn !
  warme groet oet een zonnig riessen
  Henny

 5. Heerlijk om dit vervolg te lezen.
  Ik ben ook nog steeds op zoek naar Grietje Schilstra.

 6. Een heel bijzonder verhaal. En wat fijn dat het weer terug gaat naar haar familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *