Handwerken zonder Grenzen 185


Handwerken zonder Grenzen 185 ligt in de winkel met deze keer een ongewone cover waar hoofdredacteur Boukje Mulder in haar voorwoord uitleg over geeft. Elk jaar gaat Boukje tijdens haar vakantie in Frankrijk langs de vele vide-greniers, de zolderopruimingen. Zo ook dit jaar. Zij vond een borduurwerk van een danseres in petit point. Het handwerk is gemaakt door de grootmoeder van de jongeman die er geen raad mee wist.

Tot en met 31 december 2014 is in het Rijksmuseum Amsterdam de expositie Daar komt de bruid… in het wit of in het zwart te zien. Nummer 185 van Handwerken zonder Grenzen opent met een artikel over de geschiedenis van de bruidsjurk. Al lezende kom je er achter dat op het gebied van bruidsmode de afgelopen eeuwen veel veranderd is.
Nathalie Cassee schrijft deze keer over het kaniweven in Kashmir. Wevers proberen eeuwenoude patronen opnieuw te maken, wat niet meevalt. Vroeger werd er met zo’n twee- tot vierhonderd spoeltjes geweven, nu zijn dat er nog slechts zestig tot honderd. Het weefwerk is complex en tijdrovend. De prijs voor een shawl wordt te hoog. Wel zijn er nog vermogende mensen in India die deze shawls in commissie laten maken, maar de vervaardiging staat onder druk.

Boukje Mulder bracht een bezoek aan de expositie Mummies – Overleven na de dood in het Drents Museum en doet hier verslag van. Nog nooit eerder was in Nederland zo’n grote verzameling mummies bij elkaar gebracht.
Anne Marie Millenaar nam de restauratie van het textiel uit het poppenhuis van Lita de Ranitz voor haar rekening en schrijft hierover. Dit poppenhuis bevindt zich in het Haags Historisch Museum. In 1994 werd er in het magazine Handwerken zonder Grenzen al eens aandacht geschonken aan het Roemeens naaldkant of point-lacé. In nummer 185 een hernieuwde kennismaking met deze Oost-Europese kantsoort, een combinatie van haakwerk en naaldkant. Van Roemenië gaan we naar Noorwegen waar de tentoonstelling Duizend Draden eind vorig jaar op nummer twee in de top tien van beste tentoonstellingen stond. Joanne van Beveren liep in de Italiaanse plaats Chiavenna toevallig tegen een kleine handwerkexpositie aan van moeder en dochter. Over toeval gesproken. Mieke de Lombaerde zag op een fleurig geveltje in Metsovo (Griekenland) een briefje hangen, in het Nederlands: ‘Ik ben Cecile. Ik woon hier boven de guirlandes met maïskolven en als je iets over schapenwol wilt vernemen of gewoon een praatje maken, wees welkom.’ Zo’n uitnodiging laat je niet aan je voorbij gaan.

Heb je ooit gehoord van kohlkokers? Ik niet en vind het dan ook interessant om het verhaal over de kohlkokers uit Egypte te lezen die door de eigenaresse zelf gemaakt worden en vaak versierd zijn met borduurwerk of kralen. Het laatste artikel in nummer 185 laat werk zien van Severija In?irauskait?-Kriaunevi?ien? dat ik direct herkende. In 2009 zag je op dit blog geborduurde auto-onderdelen van haar hand.

Wil je na het lezen van al deze artikelen zelf aan de slag dan kan dit met een werkstuk in stumpwork of een pioenroos van organza.

4 gedachten over “Handwerken zonder Grenzen 185

 1. Wat een mooi verhaal over “Handwerken zonder grenzen”.
  Ik ga het blad meteen kopen.Ook nog bedankt voor de mooie foto”s van gisteren.
  Elke dag geniet ik van je blog.

 2. De tentoonstelling over de mummies in het Drents Museum was zeer indrukwekkend.
  gezellige dag
  groetjes,truus

 3. Super dat je dit verteld, met elkaar kunnen wij er voor zorgen dat Handwerken zonder grenzen blijft bestaan. De inzet van Baukje en haar medewerkers verdient een grote pluim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *