Old Masters – Art

Vandaag was de allerlaatste dag van de Open Europese Quilt Kampioenschappen 2014 in Veldhoven. Wat waren er weer veel mooie quilts te bewonderen, veel te veel om allemaal te fotograferen. Ik maakte een willekeurige kleine selectie.


Marjan van der Heijden (Nederland): ‘Ik heb een zelfportret van Rembrandt uitgewerkt als quilt op de manier zoals hij zelf schildert. Een donkere achtergrond waarop in grote vlakken de kleuren worden aangegeven, waarna de schaduwen en lichtpunten worden verwerkt. Collecte Berends is voor deze quilt een grote inspiratiebron voor mij geweest.’


Miriam Mayner (Israël): ‘De drie monumentale gebogen figuren van The Gleaners, het schilderij van Millet (1874-1914) komen van een gobelindoek van mijn moeder. De vrouwen illustreren het harde werken dat samenhangt met de vrouwelijkheid zoals in het verhaal over Ruth de Arenlezer in het Oude Testament nu weergegeven in kunst. De quilt staat voor de vrouwelijke kracht en levenslust.’


Detail uit de quilt van Miriam Mayner.


Hilde van Schaardenburg (Nederland): ‘De bedreigde zwaan (1650) van Jan Asselijn. Energiek verdedigt een zwaan haar nest tegen een hond. Craquelé zijn kleine barstjes in het schilderdoek van een Oude Meester die wijzen op ouderdomsverschijnselen. Dit fenomeen heb ik uitgebeeld.’


Sylvia Kaptein (Nederland): ‘Het toneelstuk – 1611 – William Shakespeare. Het schilderij – 1916 – John William Waterhouse. De quilt – 2014 – geïnspireerd door deze twee oude meesters. Uitgevoerd in kruissteek, met stof, garens en kralen. Ik hoop dat mijn quilt ook een “oude meester” wordt… ooit.’


Anita Vader (Nederland): ‘Het idee: een whole cloth, quilt maken. Gebruikt: zelfportretten van Botticelli, Rembrandt, Ferdinand Bol, Rubens en een ets van Rembrandt? Het geheel vrij geschetst met fabric marker, geborduurd en gequilt op de naaimachine. Gebruik van intense aquarel potloden.’


Andrea Müller (Duitsland): ‘Traditioneel patchwork met een moderne twist. Zo interpreteer ik “Oude Meesters”. Het spel van licht en donker in het werk van Vermeer fascineerde me. De achtergrond bestaat volgens mij uit houten panelen en daarom heb ik de log cabin erin verwerkt. In contrast daarmee heb ik het hoofd van het meisje opgebouwd uit smalle repen stof volgens de collage methode.’

Volgend jaar vinden de Open Europese Quilt Kampioenschappen plaats van 29 oktober 2015 tot en met 1 november 2015 in het MECC Maastricht.

6 gedachten over “Old Masters – Art

 1. Berthi, dank je wel dat je ons mee laat genieten van al die mooie doeken.!
  Voor volgend jaar staat Maastricht genoteerd, evenals de DDW! Of dat gaat lukken? Ik ben ook erg van “Pluk de dag”!

 2. Die zwaan is schitterend!
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 3. Er waren zoveel mooie quilts te zien, ondoenlijk om ze allemaal te fotograferen. Iedereen volgend jaar naar Maastricht!

 4. In plaats van een palet met verf liggen de lapjes in alle kleuren klaar.
  Graag wil ik de kamer zien waar deze quilts gemaakt worden.
  Knap om op deze manier met stof te werken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *