Naaldenkoker van fijnscheenwerk


We kennen met z’n allen de prachtige quilts van MienB die zij maakt van Vlisco stoffen. Zij is niet de enige in de familie die creatief en handig is. Haar jongste broer Jacques Sleutels won de aanmoedigingsprijs van de souvenirwedstrijd Dutch Darlings die georganiseerd werd door Crafts Council Nederland. De naaldenkoker die Jacques Sleutels maakte van fijnscheenwerk is tijdens de Dutch Design Week te zien in hal 4 van het Klokgebouw.

In het magazine Buitenleven – nummer 1 2010 – lees ik het volgende: ‘Fijnscheenwerk is een van oorsprong Aziatische vlechttechniek die waarschijnlijk in de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie naar Europa is gekomen. Het vlechtwerk is al te zien op schilderijen van Hollandse meesters als Johannes Vermeer, Joachim Beuckelaer en Pieter de Hooch. In de 16e eeuw nam de vraag naar alle soorten vlechtwerk in heel Europa toe vanwege het sterke en duurzame karakter van het materiaal. Omdat rotan in Europa niet voorhanden was, werden wilgentenen gebruikt. Ook in Nederland werd veel gevlochten. Maar zo populair als het grovere vlechtwerk was, zo weinig interesse hadden wij Hollanders in fijnscheenwerk. Dit in tegenstelling tot landen als Duitsland, Frankrijk en BelgiĆ«, waar het luxe sierwerk met zijn tierlantijnen gretig aftrek vond. Toch konden ook daar alleen de rijken zich het arbeidsintensieve en daardoor kostbare fijnscheenwerk veroorloven. Welgestelde families lieten het interieur van hun koets met het vlechtwerk bekleden, kochten poppenhuizen die geheel waren gemaakt van fijn gevlochten wilgentenen en gaven hun dienstmeisjes dure mandjes mee. Na de Tweede Wereldoorlog raakten gevlochten producten uit de gratie doordat er goedkopere alternatieven als karton, plastic en hout op de markt kwamen. En wie toch nog vlechtwerk wilde hebben, nam het goedkope spul uit AziĆ«.’

Een filmpje over fijnscheenwerk kun je hier bekijken.

3 gedachten over “Naaldenkoker van fijnscheenwerk

  1. wat een voorbereiding vraagt dat vlechtwerk, net als met wol als je het niet in de winkel haalt en zelf eerst spint en twijnt !!~ geweldig mooi om te zien !!

  2. Jammer dat me dat niet is opgevallen in hal 4. Maar gelukkig dat ik het hier alsnog kan bewonderen. Wat een prachtig kokertje!

  3. Wat een prachtig kokertje is dit.
    Jammer dat handwerk zo arbeidsintensief is waardoor het zo duur wordt.Dit is zoveel mooier dan dat wat aan de lopende band gemaakt wordt.
    gezellige dag-zonnetje schijnt hier
    groetjes,Truus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *