Herinneringen in stof – Memory Cloth

Vanmorgen opende de Australische Marie-Therese Wisniowski de expositie Herinneringen in stof – Memory Cloth in Museum de Kantfabriek in Horst. De vier textielkunstenaars Els van Baarle (NL), Glenys Mann (Aus.), Cherilyn Martin (NL) en Cas Holmes (UK) tonen hun werk dat gebaseerd is op het quilten. Marie-Therese Wisniowski kent de kunstenaars persoonlijk en heeft met hun samengewerkt in Australië. De titel van de expositie verwijst naar een gezamenlijk thema. Door middel van hun werk laten de kunstenaars ieder op hun eigen manier het verleden zien.


Brieven van een vriend van Els van Baarle. Els: ‘Sinds het overlijden van Henk Wakke (1940-2007) werk ik aan een serie “Brieven van een vriend”. Henk was onderwijzer in het dorp Renesse, Zeeland. Hij verzamelde postzegels, maar ook gestempelde enveloppen. Door zijn werk kende hij veel mensen die enveloppen voor hem bewaarden. Henk sorteerde alles zeer systematisch. Na zijn dood dreigde zijn verzameling van duizenden enveloppen in de papiercontainer te verdwijnen. Dat vond ik zo jammer, dat ik alle dozen van deze goede vriend mee naar huis nam en al heel snel mogelijkheden zag om de brieven in mijn kunst te gebruiken. In dit werk zijn ongeveer duizend enveloppen bewerkt met zeefdruk en verf en vervolgens aan elkaar gestikt.’


Detail van Brieven van een vriend.


Klein werk van Els van Baarle. Zij heeft garens gebruikt uit de afvalbak van Museum de Kantfabriek.


Een stille plek II van Els van Baarle.


Blue Haze van Cas Holmes.


Commonplace-Marsh Sowthistle van Cas Holmes.

Herinneringen in stof – Memory Cloth is te zien tot en met 4 januari 2015 in Museum de Kantfabriek in Horst. Kijk voor openingstijden op de website.

7 gedachten over “Herinneringen in stof – Memory Cloth

 1. Oh wat mooi, staat op mijn lijstje om te gaan bekijken. Kennen jullie dat ook, dat die lijstjes langer zijn dan dat je er tijd voor hebt?

 2. Leuk artikel met mooie foto’s. De tentoonstelling is zeer de moeite waard. Een prachtige opstelling.

 3. Ja, Dorien, dat ken ik. Lange lijstjes tentoonstellingen maken en tenslotte alweer ontdekken hoeveel je gemist hebt door tijdgebrek. Mooi toch eigenlijk, zo vervelen we ons nooit.
  Ik vind vooral de kleuren van deze werken prachtig. De ideeën van Els van Baarle vind ik heel interessant en boeiend, maar het werk van Cas Holmes spreekt me het meest aan. We hebben nog tot 4 januari om te gaan kijken, wie weet………..
  Prettige dag nog, Tineke

 4. Tja, zo herkenbaar die lange lijstjes! Er is ook zoveel moois te zien in ons land.
  Maar het is goed om een wensenlijst te hebben en uiteindelijk daar een keuze uit te maken.

 5. De ‘brieven van een vriend’ hingen ook in een hoge kerk tijdens het Quiltfestival in Groningen, aan het begin van de zomer. Daar kwamen ze prachtig uit. Ja, lange lijstjes: we kunnen van het noorden van het land naar het zuiden om mooie dingen te zien! Dus ook wel handig als de kunstwerken zèlf ook van noord naar zuid verhuizen om te worden tentoongesteld.

 6. @Margriet, Els vertelde me dat de ‘Brieven van een vriend’ in Groningen hadden gehangen. Ik ben maar al te blij dat ze nu dus in het zuiden van het land zijn te bewonderen, want wat is dit een schitterend werk. Misschien spreekt het me extra aan vanwege de enveloppen. Het gaat tenslotte weer over post waar we dol op zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *