The National Museum of Ireland Country Life


ChristienS: ‘ ’t is even afkicken – ik moest natuurlijk tóch even kijken. In het Museum of Country Life Turlough (Mayo) kleren van de Aran Islands (bekend van het breiwerk) met name prachtige geweven omslagdoeken. Een betere kaart dan deze was er niet.’


ChristienS: ‘Twee prachtige omslagdoeken van de Aran Islands die ik in het Museum of Country Life in Turlough heb gezien en waar ik je een kaart van stuurde. Aran is natuurlijk bekend van het breiwerk met kabels en bolletjes. En dit was voor mij een openbaring. Een omslagdoek was in de twintiger jaren op verzoek van het museum gemaakt. Ierland was toen net zelfstandig en men was trots op wat Ierland te bieden had en wilde dat vastleggen. In het museum liet men veel ambachten zien en ook wat je bijvoorbeeld allemaal van stro kan maken (Alles geloof ik. Maar ook meubels!).’


Hier zie je een textielkaart die Trees stuurde met een afbeelding van een visserstrui van de Aran Islands en hier lees je het ontroerende verhaal van Frouke over Mary. Zij breide de meest ingewikkelde en mooie Ierse truien. Helaas hebben wij van Trees en Frouke veel te vroeg afscheid moeten nemen.

7 gedachten over “The National Museum of Ireland Country Life

 1. En dan dat prachtige verhaal van Frouke over Mary………Jaren geleden (misschien wel meer dan 20 jaar) was er een serie op de BBC over Ierse muziek. Reportages in pubs, waar een paar mensen kwamen met hun instrument, die zomaar allemaal samen muziek gingen maken en de rest van het volk (ook veel omaatjes) die spontaan met de voetjes van de vloer gingen. Iedereen heeft daar een muzikaal gevoel, tenminste zo leek het.
  Groetjes, Tineke

 2. Ierland is een prachtig land vol mystieke verhalen en een bijzondere uitstraling.Als je daar bent geweest,kun je je ook de verhalen van Marten Toonder over heer Bommel heel goed inleven-die sfeer van Ierland komen daarin tot leven.Als je daar in de bossen loopt,zou je het niet verbazen als daar ineens een elfje of kabouter voor je voeten springt.
  Prachtige kleden,glaswerk en truien worden in Ierland gemaakt en heerlijk warm-heb m’n Ierse vest aan.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 3. @Licia Huizer, zeg dat wel!

  @Tineke, de uitzending heeft veel indruk op je gemaakt als je de muziek en het dansen van twintig jaar geleden nu nog herinnert.

  @Truus uit Drenthe, zo te lezen heb jij mooie herinneringen aan een bezoek of zelfs meerdere aan Ierland. Heb je je Ierse vest zelf gebreid of in het land gekocht?

 4. Berthi,dit vest heb ik daar gekocht.Als je hier de wol zou kopen voor zo’n vest dan ben je duurder uit dan een kant en klaar vest in Ierland.Hangt er natuurlijk wel van af of je dat in een speciale winkel koopt of in de winkel waar de Ieren ook kopen.
  Ben er nu 3x geweest om een week lang een kalligrafiecursus te doen met rondleidingen door zuid west Ierland
  groetjes,Truus

 5. @Truus uit Drenthe, dat is bijzonder om een kalligrafiecursus in Ierland te doen. Jaren geleden heb ik ook zo’n cursus gedaan, maar dan wel in Nederland!:-)

  Groot gelijk heb je dat je in Ierland zo’n heerlijk vest kocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *