Kinderboekenweek 2014

De Kinderboekenweek bestaat dit jaar alweer 60 jaar. Tijd voor een feestje. Vier het mee tot en met zondag 12 oktober 2014. Het thema van de Kinderboekenweek is: Feest. Harm de Jonge schreef het Kinderboekenweekgeschenk Zestig Spiegels en Marit Törnqvist het prentenboek Fabians feest. Het boek van Harm de Jonge krijg je cadeau bij aankoop van ten minste € 10 aan kinderboeken.

Onlangs bezocht ik het Edams Museum waar een levensgroot portret hangt van Trijntje Keever (geboren 10 of 16-4-1616 – begraven Edam 7-7-1633), bijgenaamd De Groote Meid. Trijntje Cornelisdochter Keever was met haar lengte van ruim tweeënhalve meter een reuzin. Haar ouders Cornelis Keever en Anna Pouwels reisden met haar de kermissen af om geld te verdienen voor het gezin. Zo maakte Trijntje kennis met de verbannen koning van Bohemen Frederik van de Palts, bijgenaamd de winterkoning. Hij reisde samen met zijn vrouw Elizabeth Stuart, prinses Amalia van Solms en hun gevolg, door Noord-Holland en deed een dag Edam aan. Eén van de hofdames, Miss Crofts, deed hiervan verslag in een brief. Zij schrijft daarin dat de burgemeester hun een negenjarig meisje liet zien dat wonderbaarlijk groot was (‘une jeune fille de 9 ans de merveilleuse grandeur’). Hier kun je een filmpje bekijken dat over het portret van Trijntje Keever gaat.

Het schilderij van Trijntje Keever in het Edams Museum dateert uit 1633, het jaar waarin Trijntje stierf op 17-jarige leeftijd. De Edamse begraafboeken melden de teraardebestelling van ‘Trijn Cornelisd. de Groote Meyt’ op 7 juli in de Grote Kerk aldaar. De schoenen (schoenmaat 55) van Trijntje zijn bewaard gebleven en staan onder het schilderij tentoongesteld.

In de museumwinkel van het Edams Museum zag ik het boek Meisje aan de ketting van Lydia Rood liggen. En omdat ik van geschiedenis houd, kocht ik het boek. Het is een spannend en vlot geschreven verhaal dat gebaseerd is op het leven van Trijntje die regelmatig met haar ouders naar kermissen gaat om geld te verdienen voor het gezin. Op een dag treffen ze de Berenman die haar wil kopen voor vijftig gulden. Zou hij Trijntje ook aan een ketting willen leggen, net als zijn beer?

Het boek is geschreven voor kinderen in de leeftijd van circa 10-12 jaar.

4 gedachten over “Kinderboekenweek 2014

 1. Wat een zielig leven moet dat meisje gehad hebben in onze ogen van nu.. Het intrigeert me, ik ga het boek zeker lezen! Als ik nog eens in Edam kom zal ik op zoek gaan naar het portret! Fijne zondag Berthi!

 2. Gisteren ben ik met mijn man naar Arnemuiden geweest : Truien bij de vleet.
  Hartelijk dank voor de tip Berthi, het is de moeite waard. De scheepswerf is van extra waarde.
  We gaan nog eens terug naar A. voor het museum en de wolwinkel.
  Hartelijke groet, Jacqueline G.

 3. Arme (naamgenote van mij)Trijntje en zo jong gestorven.Als je het portret ook ziet,lijkt haar hoofd te klein in verhouding tot haar lichaam.
  Deze week ga ik een kinderboek kopen — Roald Dahl schreef een boek over Daantje en ja als je dan een kleinzoon hebt die Daniel heet…
  gezellige zondag
  groetjes,Truus

 4. @Lupineke, het is een prachtig schilderij, maar bijna niet voor te stellen dat Trijntje zo groot was. Ze zal geen gemakkelijk leven hebben gehad. Je moet er toch niet aan denken om op de kermis te moeten staan om bekeken te worden en op deze manier extra geld in het laatje moeten brengen voor het gezin. Heel triest.
  Het boek van Lydia Rood kun je vast lenen bij de bibliotheek.

  @Jacqueline G., fijn om te lezen dat jij net als ik zo genoten hebt. De scheepswerf is een prachtige locatie voor de expositie Visserstruien en je kunt ook gelijk naar de wolwinkel gaan voor het breigaren om één van de visserstruien te breien.

  @Truus uit Drenthe, mooie keuze hebt je gemaakt! Je kleinzoon zal er blij mee zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *