Limburgs schoolmerklapje

Een Limburgs schoolmerklapje zien we niet zo vaak en als dit lapje dan ook nog eens in de kleuren rood en groen is geborduurd, wordt het wel heel speciaal. AnnemieF zag dit en kocht het merklapje één of twee jaar geleden in alle vroegte op de kindermarkt in Horst waardoor het lapje wellicht ook werd gered van de container.


Dit Limburgse schoolmerklapje vind ik niet alleen bijzonder vanwege de kleuren rood en groen, maar ook door de opbouw. Volgens de voorgeschreven regels van A.Teunisse en A.M. van der Velden is de borduurster CG begonnen met eenvoudige randjes, gevolgd door de stokletters, schuine letters en als laatste de ronde letters. Hierna een cijferreeks die afgesloten wordt met de letter S, wellicht de moeilijkste letter om te borduren. Vervolgens de letters in alfabetische volgorde en ook nog eens cursief. En of dit nog niet genoeg is, volgt het alfabet nog eens in kapitalen. Het merklapje wordt afgesloten met fraaie randjes. Hier is duidelijk een goede handwerkster bezig geweest. Heel goed dat AnnemieF dit zag en het lapje als het ware redde.

Tot nu toe heb ik in de afgelopen jaren slechts drie keer een berichtje kunnen plaatsen over schoolmerklapjes waarbij het meisje groen borduurgaren heeft gebruikt. Het eerste logje dateert van 25-2-2008, het tweede van 15-8-2008 en het laatste berichtje schreef ik op 16-8-2013. Het schoolmerklapje van vandaag is dus extra bijzonder doordat de handwerkster zowel rood als groen borduurgaren heeft gebruikt.

10 gedachten over “Limburgs schoolmerklapje

 1. Heel mooi lapje, maar hoe weet je dat het Limburgs is . Ik zie geen kruis en of een datum, of kijk ik er in de gauwigheid over heen.

 2. Ik heb een lapje uit Horst in mijn verzameling. 1916 en met naam, maar we hebben haar nog niet kunnen vinden helaas.
  Het leuke is dat toen het rode garen op was, ze gewoon verder borduurde met rose.

 3. @MM, op de rode schoollapjes zie je voor zo ver ik weet geen kruis geborduurd. AnnemieF kocht dit lapje in Limburg en ze had gevraagd wie het lapje had gemaakt. Als antwoord: haar tante.

  @Ine, dat is heel bijzonder! De borduurster moet toch te vinden zijn via het archief? Je hebt al een naam en jaartal waardoor je dus al heel ver bent. Ik zou zeggen ga een dagje naar het archief… of ben je daar al geweest?

 4. Zwaaai ~~~~~~ MM ☺

  Ja Berthi, ik wil dat nog een keer nazoeken en dan zorg ik dat ik de foto van het lapje bij me heb.

 5. Alweer een nieuwe speurtocht,…. tis ook een mooi lapje en de moeitde waard denk ik. Nog even je oude posts bekeken..altijd leuk maar ke krijgt wel even een steek als je al die namen langs ziet komen.

 6. Prachtig lapje, fijn dat het goed terecht is gekomen! Stel je voor, de container… brrr!! En erg bijzonder met dat groen, mooi!
  Fijn weekend Berthi!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *