Streekdracht Arnemuiden


Twee dames in de streekdracht van Arnemuiden die afgelopen zaterdag aanwezig waren bij de opening van de expositie Truien bij de Vleet. De dame links op onderstaande foto draagt de doordeweekse dracht en rechts zie je de zondagse dracht van Arnemuiden. Meer foto’s van Zeeuwse drachten kun je zien in deze log en dit log.

4 gedachten over “Streekdracht Arnemuiden

  1. Prachtig!
    Voor mij zijn de juwelen ook heel belangrijk omdat ik vroeger in het juweliersvak zat.Bij het zien van de bloedkoralen dacht ik ineens , wat was het moeilijk om het collier opnieuw te rijgen maar vooral dan weer passend om de hals van de draagster te maken met veel moeite en tijd lukte dat wel weer.

  2. @Niesje, afgelopen zaterdag sprak ik met de dames tevens over de sieraden en de bloedkoralen ketting die de Arnemuidse vrouw draagt is een kostbaar familiestuk. Zo zal dit vaak zijn. De andere dame draagt een gitten kralen ketting. Vast ook bekend bij je.

  3. Wat een prachtige foto’s!
    De dame links, Janny, is echt zo’n schat! Zij heeft een hele middag belangeloos meegeholpen om pop Leintje, die onze tentoonstelling siert, aan te kleden in de oude vissersdracht. Dit was de dracht die in Arnemuiden gedragen werd voordat men over ging op de ‘moderne’ dracht, die de vrouwen op deze foto dragen.
    En het meest bijzondere is wel dat je nog steeds dames in de Arnemuidse streekdracht tegen komt in het dorp. Alhoewel het er helaas steeds minder worden..

  4. @Lupineke, de dames vertelden me dat dit de dracht is die vanaf circa 1920 wordt gedragen. Ze wezen me ook op de pop die de ‘oude’ Arnemuidse dracht draagt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *