Truien bij de Vleet – Zeeuwse visserstruien

Generaties lang droegen vissers in Zeeland met de hand gebreide truien. Tot 1950 waren deze truien in het straatbeeld te zien, om daarna bijna te verdwijnen.
Bijna… Zeeuwse visserstruien zijn namelijk weer helemaal van deze tijd. De Zeeuwse visserstruien kun je kant en klaar of als breipakket kopen bij Tikkeltje Zeeuws in Arnemuiden.


Gistermiddag werd onder grote belangstelling de expositie Truien bij de Vleet geopend. De expositie omvat inmiddels 25 verschillende visserstruien. De afgelopen weken zijn nog meer ‘nieuwe’ truien gevonden. Deze modellen worden later aan de collectie toegevoegd. Op bovenstaande foto zie je een visserstrui met het blokjesmotief van Arnemuiden.


Een prachtig nieuw ontworpen visserstrui met een samenstelling van diverse gevonden ofwel herontdekte patronen.


Visserstrui van Arnemuiden en Vlissingen.


Visserstrui van Tholen.


Visserstrui van Yerseke.


Visserstrui van Breskens.


Visserstrui van Arnemuiden met het slangenmotief.

De meisjes van Arnemuiden zongen:
Een joengen mee een pette
Dear kan ‘k m’n zinnen nie op zette
Ma een trui mee slangen
Dear doet m’n ‘artje near verlangen
En dan staet ’n op d’n oek
Mee z’n vuulen vissersbroek
En dan staet ’n op de Walle
Je zou d’r dood over valle

En het antwoord van de jongens:
En dat meisje wil ik è,
Da gestrikt en gestreken gae!


Dit is een kleine sfeerimpressie van de prachtige tentoonstelling ‘Truien bij de Vleet’ die te bezichtigen is in de Zaagloods van de Historische Scheepswerf C.A. Meerman te Arnemuiden van 30 september tot en met 1 november 2014. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang en parkeren GRATIS.

Het blog over de Zeeuwse visserstruien kun je hier volgen.

11 gedachten over “Truien bij de Vleet – Zeeuwse visserstruien

 1. Wat een mooie post heb je over ‘onze’ tentoonstelling gemaakt Berthi, dank je wel! En geweldig dat jij en Licia helemaal voor naar dat verre Zeeland gekomen waren voor de officiële opening 🙂
  Helaas heb je op dat soort momenten nooit genoeg tijd om met iedereen even echt te praten, in jullie geval was dat ook zo, dat vond ik echt wel jammer..
  Het was voor ons een dag met een gouden randje!!
  Liefs Stefanie/Lupineke

 2. Wat leuk al die mooie truien.
  Ik heb nooit geweten dat er zoveel verschillende zeeuwse truien bestonden.
  Bedankt Berthi dat je dit met ons deelt.
  Fijne dag.

 3. Geweldig dat je er was! En van zo ver 🙂
  We hopen dat je genoten hebt, wij in elk geval wel.
  Hartelijke groet,
  Jeanet

 4. Oh wat leuk de visserstrui op de eerste foto! Zo’n trui had mijn Vader ook-denk gekocht in het Zeeuwse of door mijn Moeder gebreid-dat deed ze veel breien.
  De trui was loodzwaar en stevig,daarom denk ik dat deze gekocht is.Kan me herinneren dat we ergens in Zeeland in de haven lagen en daar naar een winkel gingen.Er stond een mevrouw met kap en die vroeg iets aan m’n zusje en mij op z’n zeeuws en dat verstonden we niet.Toen zei m’n Moeder-ze denken dat ze in het buitenland zijn en daarom u niet kunnen verstaan.
  Datzelfde zusje woont nu in Zeeland.
  Of het nog lukt om ook naar de tentoonstelling te gaan? Hoop het wel,maar heb het in ieder geval op tv gezien-dank aan de schoteltv!
  zonnige dag
  groetjes,Truus

 5. @Lupineke, heel begrijpelijk en herkenbaar dat je weinig tijd had. Licia en ik hebben genoten van de prachtige expositie en de mooie opening. En geweldig dat de weergoden ons zo goed gezind waren.

  @Niesje, ik ook niet, daarom hulde aan de dames die het onderzoek hebben verricht.

  @Jeanet, het was de lange reis meer dan de moeite waard! Jullie hebben enorm veel werk verzet en dat wordt nu beloond met een prachtige expositie. Hopelijk zullen er deze winter veel Zeeuwse visserstruien worden gebreid.

  @Truus uit Drenthe, ik heb genoten van je verhaal. Dank je dat je dit met ons wilt delen.

 6. Waar is d prachtige kobalttrui te koop van hierboven, samengesteld uit diverse patronen en in damesmaat?? Is er nog ergens een expo te zien vd vissrestruie dit jaar??
  Graag info en groet,
  J.Crombach.

 7. Waar kan ik het patroon vinden/ kopen van de samengestelde visserstrui van foto 2.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *