Kevelaer im Spiegel alter Postkarten

In februari werden in Museum de Kantfabriek de textielkaarten tentoongesteld. Nu kunnen we opnieuw ansichtkaarten gaan bekijken in een museum en wel in het Niederrheinischen Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte e.V. Kevelaer. Tot 16 november 2014 loopt de tentoonstelling Kevelaer im Spiegel alter Postkarten. Het betreft hier ansichtkaarten die het stadje Kevelaer laten zien met zijn reizigers en pelgrims. Ik bracht een bezoek aan de expositie en fotografeerde enkele prentbriefkaarten met daarop bedevaartgangers uit Nederland. De kaarten zitten met een aantal stuks in een wissellijst waardoor je jammer genoeg niet de achterkant kunt bekijken.


Prentbriefkaart uit circa 1910.


Prentbriefkaart uit circa 1905 met bedevaartgangers uit Nederland voor de Gnadenkapelle. In de rechter hoek boven zie je Maria Kevelaer en links de Mariabasiliek die 150 jaar bestaat.


Bedevaartgangers uit Volendam op de Kapellenplatz, 1907.


Wederom pelgrims uit Volendam op de Kapellenplatz met uitzicht op de Haupstrasse, circa 1930.


Leuwener vrouwen met op de achtergrond het restaurant Zum goldenen Adler, 1904.


Volendammers die vanuit Purmerend naar Kevelaer gingen, 1904.


Prentbriefkaart uit 1911 met bedevaartgangers uit Nederland.

7 gedachten over “Kevelaer im Spiegel alter Postkarten

 1. Wat leuk deze ansichtkaarten met Nederlandse pelgrims.Zo te zien is uit elke provincie met klederdracht wel een groep aanwezig.
  gezellige avond
  groetjes,Truus

 2. @Truus uit Drenthe, ik vond het verrassend om op de prentbriefkaarten te zien dat er begin 1900 al best veel Nederlanders op bedevaart gingen naar Kevelaer.

 3. Amazing! I have some old pictures like that. I remember when I was a litle girl some day in the last century…. going to the chapel or church, climbing the calvary hill with my mom. It seems that I was one of the miracles happening there from time to time…..
  Thanks Berthi. For a little moment I was a child again.

 4. Wat zal dat in die tijd een mijl op zeven zijn geweest. Hoeveel uur zouden ze over die reis naar Kevelaer hebben gedaan? De NS bestaat wel 175 jaar, maar het treinverkeer was toen nog niet zo uitgebreid als toen. Mijn ouders vertelden, dat mijn opa lopend naar zijn moeder ging, die 40 km verder woonde. Hij nam dan de kortste weg door weilanden. Ik ben echt benieuwd hoe ze van Volendam naar Kevelaer reisden.

 5. Wat een bijzondere foto’s. Kon iemand hier nog maar over vertellen. Ze hebben ook spoormandjes bij zich . Die spaar ik. Heel leuk.

 6. Je ziet toch over het algemeen op oude afbeeldingen van Kevelaer Volendammers in hun klederdracht. Duitse bronnen hebben het dan wel eens over ,Pilger aus Purmerend’, maar dat komt omdat de Volendammers met processie ut Purmerend naar Kevelaer gingen.
  Hans van der Wereld (historicus)
  Auteur van het boek ,Devotelyck naer Kevelaer’.

 7. @Hans, dank je voor de toevoeging. Ik wist niet dat de Volendammers vanuit Purmerend naar Kevelaer gingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *