Miele fiets met ‘geknoopte jasbeschermers’


Tot mijn grote verbazing zag ik vanmiddag in het Niederrheinischen Museum für Volkskunde und Kulturgeschichte e.V. Kevelaer een variant op de gehaakte jasbeschermers van Staphorst.


Volgens An Moonen gaat het hier om machinaal vervaardigde kant dat spannend gemaakt is met de spandraadjes. De oorsprong van de Staphorster fietsnetten ligt waarschijnlijk in Duitsland.

Deze Miele fiets, die in het museum van Kevelaer staat, is in het verleden gekocht bij Zweirad Peters in de Annastraße 4 te Kevelaer.

Een vergelijkbare Miele fiets met ‘geknoopte jasbeschermers’ kun je hier zien. Het verhaal over deze fiets staat hier te lezen. En kijk eens op deze site waar je nog meer nostalgische damesfietsen ziet met bijzondere jasbeschermers.

5 gedachten over “Miele fiets met ‘geknoopte jasbeschermers’

  1. Wat leuk, dat je een oude Miele fiets tegenkwam met geknoopte jasbeschermers. Ik heb altijd gedacht dat de reclamespreuk
    “Miele. er is geen betere” gold voor wasmachines, stofzuigers enz.
    Nooit geweten, dat ze in het verleden ook fietsen verkochten.
    Deze jasbeschermers vind ik qua kleur wat ingetogen. De Staphorster
    beschermers blijven mijn favoriet met de vrolijke frisse kleuren.

  2. In het blad Ariadne, waarvan ik een aantal jaargangen bezit, staat zo’n jasbeschermer. Volgens mij was die gehaakt.
    Zouden de jasbeschermers weer “in” worden? Kleurig is het wel!

  3. @Wijni, sinds gisteren weet ik pas dat Miele dus ook fietsen in de productie hadden. Misschien zijn ze wel met de fiets begonnen.

    Ik ga ook voor de kleurrijke Staphorster uitvoering van de jasbeschermers.

    @Marry, als je op de link klikt in het logje dan kom je uit bij het haakpatroon. In Staphorst zijn de kleurrijke jasbeschermers nog steeds in gebruik.

  4. Goede middag, ik lees je opmerking dat Staphorst fietsnet zijn oorsprong mogelijk uit Duitsland zou zijn, maar helaas is het ouder dan die Miele fiets. Spantouwtjes voor fietsen zijn er al van voor 1900 op Engelse fietsen. Ik weet niet welk merk in welk land ermee begon, maar het persoonlijk maken van die spantouwtjes is waarschijnlijk even oud. De oorsprong van de touwtjes is niet als jasbeschermer, maar bedoeld om houtenspatborden in een gebogen vorm te houden. Daar komt waarschijnlijk ook het persoonlijk maken vandaan. Immers breken die touwtjes wel eens en dan raakt de boog er deels uit en zit hij los. De oudste vorm van persoonlijk maken is een nieuwe kleur kiezen. Daarna zie je dat mensen de spantouwtjes als weefraam gebruiken (Oudste voorbeeld wat ik eens zag is op een 1898 Raleigh) Het zal dan dus waarschijnlijk nooit duidelijk worden waar of wanneer mensen zijn begonnen met haken of breinen van jasbeschermers. Ik zou wel zeggen dat de eerste gehaakte, gebreide jasbeschermers waarschijnlijk rond 1900 er waren, maar niet van rijwielfabriek, maar door mensen zelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *