Column Marjan Berk

Marjan Berk was in Vlissingen voor Film By The Sea. Tussen twee films nam een van de vrijwilligers Marjan mee naar Arnemuiden. In de column van 15 september in het AD schrijft zij daar het volgende over:

‘… Een van hen, Jan-Kees, voerde mij tussen twee films naar Arnemuiden, naar de werf waar de “hoogaars” wordt gerestaureerd, een schuit met een hoog kontje, waardoor ze met de voorplecht op het zand kan schuiven en haar achterkant in het water blijft hangen, waarbij het roer wordt opgehesen. Jan-Kees vertelde mij over de zeemannen, die een gouden ring in hun oor droegen. “Wanneer ze overboord sloegen, verdronken en later aanspoelden, kon de familie van het goud van de oorring de begrafenis betalen!”
Ik zag bij een kleine winkel van Zeeuwse visserstruien een tentoonstelling aangekondigd in de Zaagloods van de Historische Werf Meerman in Arnemuiden, van 30 September tot 1 November. Hier mogen de bezoekers de proeflapjes van de ooit gevonden visserstruien van dichtbij bekijken en aanraken! In deze tijd beleeft het breien een geweldige her-opleving. Hier zie je originele visserstruien, zoals die in Arnemuiden zijn gedragen tussen 1880 en 1955 en bovendien heel veel verloren gewaande truien en patronen, maar ook hoe dit kledingstuk is ontstaan en hoe vissers en hun gezinnen leefden in die tijd. Maar het onderzoek is nooit af. Elk ogenblik kunnen er weer nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Deze tentoonstelling is de eerste van een serie, want de truien gaan hierna op reis door het Zeeuwse land naar andere musea. Want ook in Breskens, Yerseke, Brouwershaven, Bruinisse, Tholen, Veere, Vlissingen en Zierikzee hadden de vissers allemaal hun, door moeders en grootmoeders gebreide eigen truien aan! Met een grote doos vol verse Zeeuwse bolussen vertrek ik geestelijk gevoed door heerlijke films (o.a.”L,attentat”), de verhalen over het Zeeuws verleden en de herinnering aan de natte bek, die ik altijd krijg van de zilte zeeuwse oesters, naar huis….’

Bron: Column 15 september 2014

4 gedachten over “Column Marjan Berk

  1. Wat leuk dat jij en ook Marjan Berk de aandacht vestigen op de tentoonstelling van Zeeuwse truien! Het lijkt me zo leuk om het te zien,maar 4 uur heen en dan nog eens terug is niet te doen voor mij.Gelukkig heb ik al iemand die voor mij gaat kijken.En ik hoop dat het ook naar het Noorden komt. Ga jij naar deze tentoonstelling Berthi?
    gezellige dag
    groetjes,Truus

  2. @Truus uit Drenthe, ik ga zaterdag naar de opening van de expositie ‘Truien bij de Vleet’. Drie uur heen en drie uur terug met de trein… als alles tenminste gaat zoals het hoort te gaan.

  3. Gelukkig zijn er ook in het Noorden twee tentoonstellingen geweest over de visserstruien. In het Admiraalshuis in Dokkum en het Visserijmuseum in Zoutkamp.
    Deze prachtige truien zijn hier erg in trek, inmiddels staan er al 4 truien op de pennen uit het boek Visserstruien van Stella Ruhe.

  4. @Elma, geweldig dat de visserstruien zo in de belangstelling staan! Enne… met zo’n warme visserstrui, kan de verwarming best een graadje lager.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *