Truien bij de Vleet

Zeeuwse visserstruien en hun verhaal.

Had elk Zeeuws vissersdorp een unieke, eigen visserstrui? En zo ja, hoe zag die er dan uit?


Op de tentoonstelling ‘Truien bij de Vleet’ duik je in de geschiedenis van het visserijverleden van Zeeland. En ga je op zoek naar de originele, handgebreide visserstruien zoals die gedragen werden tussen 1880 en 1955 in Arnemuiden, Breskens, Brouwershaven, Bruinisse, Tholen, Philippine, Yerseke, Veere, Vlissingen en Zierikzee.

Je wordt meegenomen naar de zoektocht en ontdekt niet alleen heel veel verloren gewaande truien en patronen maar ook hoe dit kledingstuk ontstaan is en hoe vissers en hun gezinnen leefden in die tijd.

Naast ruime aandacht voor het visserijverleden vind je authentiek beeldmateriaal. Bovendien is het mogelijk de proeflapjes van de gevonden visserstruien van dichtbij te bekijken en aan te raken. Nieuwe foto’s van de gevonden truien maken de verhalen compleet!

De tentoonstelling ‘Truien bij de Vleet’ is te bezichtigen in de Zaagloods van de Historische Scheepswerf C.A. Meerman te Arnemuiden van 30 september tot en met 1 november 2014. Openingstijden: dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Toegang en parkeren GRATIS.

2 gedachten over “Truien bij de Vleet

  1. Als je dan toch in Arnemuiden bent ga je toch ook even naar de wol- en handwerkwinkel van Janet aan de Markt 1.
    Ze schrijft ook elke dag op haar blog “Blij dat ik brei” met de mooiste brei en haakwerken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *