Dorsvloer vol confetti


Gisteravond was de voorpremière van de film Dorsvloer vol Confetti die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Franca Treur. De slimme twaalfjarige Katelijne groeit als enige dochter op in een streng gereformeerd boerengezin in Zeeland. Zij wordt nauwelijks betrokken bij het boerenwerk, hoe graag ze ook zou willen, waardoor de gesprekken aan tafel met haar zes broers grotendeels aan haar voorbij gaan. Katelijne helpt met het huishouden, maar het liefste brengt ze haar tijd door met lezen. Verhalen en ook sprookjes die ze eigenlijk niet mag lezen omdat het leugens zijn. Lezen en leren is belangrijk voor Katelijne. Ze doet zo goed haar best dat de meester aan haar ouders komt vertellen dat Katelijne naar het VWO in Goes kan.

Tot aan de pauze is het een aaneenschakeling van beelden. Je vraagt je af, waar gaat dit heen. Spraakzaam is men niet in het gezin, maar wellicht hoort dit bij het strenge geloof. Na de pauze gaat het de betere kant op, maar om deze film vier sterren te geven, is iets te veel van het goede. Hendrikje Nieuwerf speelt de rol van Katelijne voortreffelijk. Zij is absoluut de grote troef van de film.

In de slaapkamer van Katelijne hangt een merklap die door Jeanny is geborduurd.

Hier kun je de trailer bekijken van de film Dorsvloer vol confetti.

5 gedachten over “Dorsvloer vol confetti

 1. Had al wat over deze film gelezen en ik zie het meer als een documentaire dan als een film om gezellig heen te gaan.Maar kan het mis hebben omdat ik de film niet heb gezien.

  Mooi de parachutes als verwijzing naar Market Garden in Son.

  @Tineke als je berkenhout/stammetjes wilt hebben–als ik je er plezier mee kan doen, mag je ze gratis op komen halen.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 2. Oh bah Berthi,zijn bovenstaande commentaren spam?
  Hoop dat je er weinig last van hebt.
  geniet van deze laatste zonnige dag
  groetjes,Truus

 3. ik vond um prachtig en zeker door de rol vh meisje en de kracht v beelden ipv woorden en veroordelen….knap hoe t meisje ondanks zo’n opvoeding onbevangen en open kan staan voor van alles en kan genieten
  benauwend en beklemmend soort extremisme…..daarna zag ik boyhood en daar werd ik ook al niet heel vrolijk van ,deze kinderen waren ook zo beperkt door hun opvoeding,alhoewel…ze gered zijn door hun sterke moeder,maar ook triest wat ze allemaal ondergaan…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *