Kunst in Hotel Spaander

De kunstenaars die Leendert Spaander onderdak aanbood, waren de eerste toeristen die Volendam aandeden. Dankzij Leendert en zijn artistieke gasten is eind 19e eeuw het toerisme begonnen in het voormalige Zuiderzeeplaatsje. Leendert was een ondernemende man. Regelmatig ging hij met zijn boot naar Engeland en Duitsland om zijn hotel en Volendam te promoten. Hij nodigde fotografen uit en hij liet ansichtkaarten maken van onder andere de haven en deelde deze uit.

De bekendheid van Volendam nam snel toe dankzij Leendert. Steeds meer nationale en internationale schilders kwamen naar het vissersdorpje. De schilderijen die over de hele wereld werden verspreid, leverde voor Volendam nog meer bekendheid en toerisme op. En daar plukt men vandaag de dag nog steeds de vruchten van.


In schetsen en waterwerftekeningen treft men vaak humor aan. De kunstenaars maakten grapten over zichzelf, maar ook over de gastheer. Op bovenstaande tekening lezen we: ’the uncle from America’.

Hotel Spaander is wereldberoemd. In het gastenboek komen we namen tegen zoals: Koningin Emma, Wilhelmina, Beatrix, prins Hendrik, Elisabeth Taylor, Walt Disney, Muhammed Ali, Eleanor Roosevelt, keizer Wilhelm II en Pierre-Auguste Renoir.

6 gedachten over “Kunst in Hotel Spaander

 1. en het gaat door….nu maak jij weer reclame voor Volendam !

 2. @Licia Huizer, oeps, ik ga snel overstappen op een nieuw onderwerp! 🙂 Misschien naar de hoedjesparade op Prinsjesdag…

 3. In het gastenboek is weer een bekende Nederlander toegevoegd.
  Ene B.S-S uit het zuiden des land.

 4. @Elma, oeps, vergeten het gastenboek te tekenen. Nu heb ik dus twee redenen om terug te gaan naar Hotel Spaander: namelijk om te kijken of de vier zakdoeken uit één stuk bestaan en om het gastenboek te tekenen.

 5. En je vergeet nog een reden om naar Volendam te gaan Berthi! Ga wel als het wat rustiger is,dan is het niet zo druk bij de fotograaf.Zo’n foto past toch goed in je collectie-helemaal als je op de foto op de rok een stukje stof plakt. (lol)
  Succes met tuinieren-er komt nooit een eind aan…..zuuuuucht…..
  groetjes,Truus

 6. @Truus uit Drenthe, al drie redenen om terug te gaan naar Volendam. Maar… wanneer is het niet zo druk in Volendam? November, december of januari?

  Leuk bedacht van je Truus. Misschien toch overwegen om een foto te laten maken in een Volendammer kostuum! Toerist in eigen land!

  Vanmiddag weer in de voortuin gewerkt. Gisteren is de GFT container geleegd en nu zit deze alweer bijna vol. Als de voortuin klaar is, kan ik weer de achtertuin in! Zo blijven we bezig en mooi van de straat! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *