Hotel Spaander


Volendam staat bekend om de vele toeristen die deze plaats bezoeken. Veelal gaan ze naar De Dijk waar ook Hotel Spaander is te vinden.


In 1876 trouwde Leendert Spaander met Aaltje Kout en in 1881 kochten ze een klein café aan de dijk in Volendam. In die tijd verbleven er al enige buitenlandse kunstschilders in het schilderachtige dorp. Leendert en Aaltje maakten van hun café een hotel om zo de schilders de gelegenheid te geven in het dorp te werken, maar ook om een ontmoetingsplaats te vormen voor kunstenaars uit de hele wereld.

Schilders van allerlei nationaliteiten kwamen naar het hotel. In door de Spaanders gebouwde ateliers werden schilderijen geproduceerd van het dorp en zijn bewoners, maar ook voor en van de familie Spaander. Leendert hing alles aan de wand: de werken die hij kreeg uit dankbaarheid en de schilderijen van armlastige artiesten die daarmee hun hotelrekening betaalden. Op deze manier ontstond een indrukwekkende verzameling schilderijen, die steeds verder wordt uitgebreid door de huidige eigenaars van het hotel (sinds 1963) de Volendamse familie Schilder (bijgenaamd Madoet).


Tijdens mijn bliksembezoek aan Volendam op 6 september wilde ik uiteraard graag eens een kijkje nemen in dit hotel. Buiten op het terras dronk ik eerst wat om daarna de schilderijen binnen te bewonderen waar het heerlijk rustig was zodat ik in de gelegenheid was om enkele sfeerfoto’s te maken.


Er is geen plekje meer vrij aan de wand.

9 gedachten over “Hotel Spaander

 1. Helemaal super dat je zo vrij kon fotograferen.
  Leuke uitstapjes maken we zo toch met z’n allen. Als het nog even lekker weer blijft gaan we er nog even mee door.
  Groetjes,
  Anneke

 2. Goed dat je het vast gelegd hebt …want…Ogen te kort om dat allemaal te zien
  kWil dat ook wel eens in het echt gaan zien.

 3. Ja, prachtig.
  Ik was er van het voorjaar en kon en mocht heel gastvrij, rustig rondlopen.

 4. Heel lang geleden ook geweest toen we bij Zus in Amsterdam logeerden en een broer van mijn zwager met z’n Australische vrouw+familie daar ook waren.Het was er toen niet zo rustig-veel toeristen.En natuurlijk een foto in Volendams kostuum laten maken! Jij ook nog gedaan Berthi?
  zonnige dag
  groetjes,Truus

 5. Leuk!!! En zo vol sfeer. Leendert en Aaltje hebben iets moois nagelaten ook al zal het voor hen in die tijd ook niet altijd makkelijk zijn geweest. Een schilderij als betaling ontvangen…maar dan moet je zelf toch nog de bakker betalen!

 6. Niet alleen de schilderijen zijn prachtig. De tafelkleedjes (4 boerenzakdoeken) zijn erg mooi. Berthi heb je gezien of het 1 stuk stof is? Bij Jan Sikkens kocht ik ook wel zakdoeken aan de meter.

 7. @Anneke Schoonenberg Kegel, … maar de tuin roept ook!

  @Licia Huizer, moet je zeker doen. Ik weet zeker dat jij dit prachtig vindt.

  @Liesbeth J., voor jou is het niet zo ver. Ik zou zeggen: het is bijna om de hoek! 🙂

  @Truus uit Drenthe, neenee, geen foto in Volendams kostuum. Tegenwoordig zijn er meerdere fotozaken waar je jezelf kunt laten fotograferen in Volendams kostuum, maar overal was het druk. Het is en blijft dus een geliefd souvenir voor buitenlanders en Nederlanders.

  @Saskia G., zo is het!

  @Ine, zo iets doe je alleen maar als je veel interesse hebt in kunst. Leendert en Aaltje hadden een groot gezin dat uit zeven dochters en één zoon bestond. Het grappige is dat drie dochters met een schilder trouwden die het Hotel bezocht.

  @Elma, daar ben ik dus vergeten naar te kijken. Een reden om een keer terug te gaan! 🙂

  @Lupineke, ja, en je kunt er met neus bovenop zitten, als het niet druk is! Fantastisch is dat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *