World Press Photo 2014

Dit jaar werden er 98.671 foto’s ingestuurd door 5.703 fotografen van 130 verschillende nationaliteiten. Het zijn de beste persfoto’s van het afgelopen jaar, en achter iedere foto zit een ander verhaal. De winnaar van World Press Photo 2014 is de Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer.


De winnende foto van John Stanmeyer. Op deze foto staat een groep Afrikaanse migranten in de nacht aan de kust van Djibouti-stad, een trekpleister voor migranten die vanuit Somalië, Ethiopië en Eritrea op weg zijn naar Europa. Ze houden hun telefoons in de lucht in een poging een goedkoop netwerk op te vangen, zodat ze hun familie over de grens kunnen bellen. De foto laat armoede en eenzaamheid zien. De straatarme Afrikaanse migranten op het strand hebben er alles voor over om met het signaal van een provider uit buurland Somalië voor een prikkie met hun familie te kunnen bellen. Daarnaast laat het een universeel verlangen van mensen zien om met hun naasten in contact te komen. Terechte winnaar!

Volgens de Britse fotograaf en juryvoorzitter van de prijs Gary Knight is het misschien wel het meest hoopvolle winnende beeld in de geschiedenis van World Press Photo. ‘Het is een foto van mensen die zich in een benarde situatie bevinden, maar de boodschap die eruit spreekt is positief. Ze zijn op zoek naar contact met de wereld.’


Afgelopen dinsdagmiddag werd om 15.00 uur de World Press Photo tentoonstelling geopend in de Hal van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven. Carla Kogelman hield een kort praatje over haar fotoserie Ich Bin Waldviertel en wetenschapper Martijn Kleppe deed onderzoek naar icoonfoto’s en gaf uitleg. Een interessant verhaal waarbij ik te weten kwam dat er meerdere kenmerken zijn van icoonfoto’s, zoals: icoonfoto’s zijn symbolisch, veel icoonfoto’s worden omgezet in LEGO, van icoonfoto’s ontstaan veel variaties, veel icoonfoto’s zijn internationaal bekend en sommige heel erg nationaal bekend, en icoonfoto’s zijn uniek en algemeen. Martijn Kleppe heeft de game Mijn Icoonfoto’s gemaakt die je op zijn website Mijn Icoonfoto’s kunt spelen. Neem eens een kijkje.

Op de expositie zijn de beste persfoto’s te zien en toch zal iedereen een voorkeur hebben voor enkele foto’s. Voor mij is dat zonder meer de winnende foto van John Stanmeyer, maar daarnaast sprongen de foto’s van de Rena Effendi uit Azerbeidzjan voor mij eruit.


In Transylvanië en andere plattelandsgebieden van Roemenië beoefenen nog veel mensen kleinschalige landbouw op een manier die eeuwenlang onveranderd is gebleven. Hun boerderijen kennen het laagste rendement van Europa, maar zijn tegelijkertijd in hoge mate zelfvoorzienend. Geldgebrek en achterdocht tegen onbekende methodes leiden ertoe dat relatief weinig kunstmest en pesticiden worden gebruikt. De boerengezinnen vullen hun jaarinkomen van ongeveer € 4000 vaak met andere inkomstenbronnen aan. Velen trekken een deel van het jaar naar steden in het buitenland om werk te zoeken. Ook de toetreding van Roemenië tot de Europese Unie in 2007 vormt een bedreiging voor de traditionele bestaanswijze, aangezien de boeren niet kunnen concurreren met de Europese import. Door de geringe omvang van de boerderijen komen ze niet in aanmerking voor EU-subsidies.

Op de foto zie je de familie Borca uit het dorp Breb die de laatste hand leggen aan een van de omstreeks 40 hooibergen die ze ’s zomers maken.


Maria Vraja en de zevenjarige Adriana Tantas pellen maïskolven.

De World Press Photo tentoonstelling is van 10 september tot en met 2 oktober 2014 te zien in de Hal van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag: 9.00 tot 18.00 uur en zaterdag en zondag: 12.00 tot 17.00 uur. Entree: gratis.

Van 12 tot en met 21 september 2014 is de Fotoweek 2014. Kijk voor het programma op deze website.

1 gedachte op “World Press Photo 2014

  1. Mooi, met een terechte winnaar! Niet alleen hoop spreekt er voor mij uit die foto, ook wanhoop… heel aangrijpend!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *