Gevelstenen in Edam en Volendam


We blijven nog even in Edam en Volendam voor de gevelstenen. Allereerst zien we de Meyrmin van Edam. De Meermin van Edam is een sage over een zeemeermin, die gevangen zou zijn in het vroegere Purmermeer. Van het verhaal doen meerdere versies de ronde. De kern van deze verhalen is hetzelfde. Er leefde een zeemeermin in de vroegere Zuiderzee. Bij een overstroming werd zij meegevoerd naar het Purmermeer. Nadat de dijken weer gedicht waren kon zij de weg terug naar de zee niet meer vinden. Ze werd ontdekt door de bewoners van deze streek, die haar vingen en meevoerden naar Edam. Daar werd ze gewassen en ontdaan van het groene wier. Ook werd haar geleerd als een mens te leven. De verhalen over haar gingen rond en bewoners van Haarlem vonden haar zo interessant, dat ze haar meenamen naar Haarlem en haar leerden spinnen. Ondanks haar verlangen naar zee bleef zij op het land wonen en stierf na vele jaren in Haarlem, waar ze werd begraven op het kerkhof als een christenmens.


Een struisvogel met een hoefijzer in zijn snavel. Deze gevelsteen is te vinden aan de voorgevel van het monument aan de Jan Nieuwenhuizenplein 9 in Edam. In dit huis werd in 1784 de maatschappij tot Nut van het Algemeen opgericht.


De Volendammer man en vrouw houden het wapen van Edam en Volendam vast.

In deze log kun je lezen over het bijzondere snijraam De Linnenkist in Deventer.

7 gedachten over “Gevelstenen in Edam en Volendam

 1. Weer zulke mooie gevelstenen…. nu ook helemaal op de hoogte van NIVEA….dank….!! moet eigenlijk later nog even naar de blog kijken of er meer reacties zijn dan kom je meer te weten,,nu nog even terug gelezen over Deventer en kwam zodoende op nog meer “”├Âude”verhalen terecht !!

 2. Weer zo’n prachtige gevelsteen! Ga morgen in Diever eens de huizen bekijken om te zien of hier ook gevelstenen zijn.
  Helaas werkte de link naar de blog van Anita niet meer,zodat ik niet heb kunnen bekijken wat zij heeft gemaakt.

  @Licia,dit is nog maar een voorbeeld-er zijn er zoveel meer! Daarom alleen al geniet ik van Engelse tv!

  groetjes,Truus

 3. Prachtig weer allemaal, ik ben dol op gevelstenen! De verhalen er omheen zijn ook al zo bijzonder, dank je wel voor het delen Berthi!!

 4. Mooi die gevelstenen,maar waarom een struisvogel,denk je??? Hannie.

 5. @Hannie Gamlieli, ik weet niet waarom er gekozen is voor een struisvogel. Mijn uitleg is de volgende: we kennen de beeldspraak ‘een struisvogel steekt zijn kop in het zand’. Je moet je ogen niet sluiten voor gevaar. Met een hoefijzer dat symbool staat voor geluk, komt het uiteindelijk toch allemaal weer goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *