Papier, het platte vlak voorbij

Op de blog van Tineke las ik over de kleine, maar fijne expositie Papier, het platte vlak voorbij in het Edams Museum. Afgelopen zaterdag bezocht ik de tentoonstelling. Hierbij een sfeerimpressie van zowel historisch als hedendaags werk.


Bavelaar ‘Spuipoort’ van Hendrik Berck, eind 18e begin 19e eeuw. Een bavelaar is een soort kijkkastje waarin achter glas een reliëfknipwerk of zelfs (bijna) een driedimensionaal tafereel is te zien. De kastjes hebben meestal een diepte van 5 tot 8 cm, de breedte en hoogte variëren sterk. Cornelis Bavelaar, zijn zoon en kleinzoon maakten erg veel kijkkastjes. Het werk van de Bavelaars werd zo bekend dat hun naam blijvend aan deze kunstuiting verbonden bleef.


Patriottische keeshond op blauwe achtergrond. Gemaakt in de Noordelijke Nederlanden tussen 1780 en 1787.


Een uit zeven delen bestaande knipplaat. De delen zijn verschillende coulissen die op elkaar geplaatst kunnen worden; door te wisselen kunnen er verschillende taferelen gecreëerd worden.


Een kiekkast met vijf tafereeltjes: schuitgevecht, tuin, hansworst, boerendans en valkenjacht. Hier zie je de valkenjacht.


In 2010 maakte Boukje Voet het bovenstaande boeksculptuur. Er groeien verschillende bermplanten uit het boek. Twee herkenbare planten zijn gras en klaver.


In 2009 maakte Boukje Voet dit boeksculptuur. Het boek bestaat alleen uit rond gesneden stroken waardoor er een open en architectonisch sculptuur is ontstaan.


Reflection van Ingrid Siliakus.


In 2013 maakte Hannah Oud-Biemold dit barcodeportret van Willem-Alexander.


Een schitterend portret van Joke Kooi.

De expositie Papier, het platte vlak voorbij is te zien tot en met 26 oktober 2014 in het Edams Museum. Tevens is in Museum Rijswijk tot en met 26 oktober 2014 de tiende Papier Biënnale te zien. Op zondag 14 september wordt een grote papiermarkt georganiseerd bij Museum Rijswijk van 11.00 tot 17.00 uur. In de Oude Kerk tegenover het museum begint de papiermarkt om 12.30 uur.

Op de papiermarkt presenteren een groot aantal papierkunstenaars, papiermakers en papierhandelaren afkomstig uit Nederland en het buitenland zich met hun kunstwerken en papierproducten. Dit kunnen basismaterialen zijn om zelf papier te maken als bijvoorbeeld plantaardige vezels en schepramen of voltooide producten als bijvoorbeeld handgemaakt papier, gebruiksvoorwerpen en (kleine) kunstvoorwerpen. Tevens zijn er een aantal stands met handgemaakt papier uit Aziatische landen als Tibet, Bhutan en Japan. In de Oude Kerk worden demonstraties papier maken gegeven.

© Copyright Berthi Smith-Sanders

6 gedachten over “Papier, het platte vlak voorbij

 1. Wat kun je veel met papier doen.
  Reflection heeft mijn voorkeur, prachtig.

 2. Ongelofelijk mooi en knap!!! Met stof kan ik wel uit de voeten (meestal ;), maar papier blijft toch een ondoorgrondelijk materiaal voor me, ik zit dan ook vol verwondering naar de kunstwerken te kijken!

 3. Leuk museum hè in Edam? Een paar jaar terug was er in de Lakenhal een tentoonstelling over “Bavelaartjes” . Ik geloof omdat deze familie uit Leiden kwam.
  Je keek je ogen uit alles van papier geknipt/gemaakt en zo oud. Groeten Anneke.

 4. @Tineke, tjonge, ik sta telkens verbaasd over de enorme creativiteit die er is onder mensen. Zo zie ik nu voor het eerst het prachtige werk van Su Blackwell.

  @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, ik kon alleen terecht in het Stadhuis waar een dependance is. Het museum op Damplein 8 is gesloten i.v.m. herstel fundering Koopmanshuis: http://www.edamsmuseum.nl/nieuws/
  De familie Bavelaar kwam inderdaad uit Leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *