Laatste dag van Maison de Bonneterie


Zondag 24 augustus 2014 was de laatste openingsdag van Maison de Bonneterie. Afgelopen dinsdagavond liet Dit is de dag – reportage de laatste dagen van het modehuis zien. De lang geleden gepensioneerde verkoopster juffrouw Paula gaat nog één dag werken. Twintig jaar werkte ze op de mantel- en bontafdeling. ‘Klanten belden mij van tevoren op en dan vroegen ze: bent u er dan en dan? Ik liet die vrije dag dan wel even zitten’, vertelt Paula Anink. Wat de klanten in het verleden hadden gekocht in het modehuis onthield ze. Een klant belde eens op en vroeg: ‘Heb je nog een mooi tweedpak voor me? Toen zei ik: mevrouw, dat heeft u vorig jaar al bij mij gekocht.’ De koningin mocht ze ook tot haar klantenkring rekenen. Paula vertelt: ‘Een hofdame belde vanaf paleis Soestdijk. De koningin wilde een tweedmantel die ze veel kon dragen. Meteen dacht ik wat heb ik in het vak.’ ‘Wat heeft u’, vroeg de hofdame? Tweedmantel, grijze lama of een witte alpaca, gaf Paula als advies. Twee dagen later kwamen er twee mantels terug: de tweedmantel en de grijze lama. De koningin koos voor de witte alpaca. Mooie herinneringen zijn het voor juffrouw Paula.

LeniM was op zondag 24 augustus in Den Haag en maakte een sfeerimpressie van de laatste openingsdag voor Maison de Bonneterie.


Hier kun je uitzending Maison de Bonneterie: de teloorgang van een mode-instituut nogmaals bekijken.

6 gedachten over “Laatste dag van Maison de Bonneterie

 1. Geweldig was juffrouw Paula. Heb nog een paar gesmokte babyjurkjes uit de Bonnetrie. Zal ze maar koesteren.

 2. Ondanks dat het jammer is dat dit bedrijf gaat sluiten heb ik genoten van de uitzending die ik net bekeken heb.
  Een pracht documentaire en moest ook een traantje weg pikken van al die werknemers met zo veel hart voor de zaak voor hun zaak werkten.
  Waar moet je gaan werken als je 56 bent?
  Ook alle jonge verkoopsters, die zullen zich ook niet gelukkig voelen in een grote textielketen.

 3. Echt jammer dat Maison de Bonneterie is opgeheven.
  Jarenlang heb ik in Den Haag gewerkt in de Passage. De uitgang van de Passage was tegenover de Bonneterie vaak ging ik even naar binnen en genoot van alle mooie dingen en alle deftige klanten.
  Ik heb er nooit wat gekocht want het was wel erg duur.

 4. Wat jammer…. Koffiedrinken in de Bonneterie was al een feestje. De vrouw van mijn huisbaas werkte er op de lingerieafdeling. Al net zo’n vak vrouw als mevrouw Paula!

 5. T.g.v. het 100-jarig bestaan van Maison de Bonneterie in 1989 schreef ik o.a. voor het maandblad Ons Amsterdam de geschiedenis van het bedrijf. Het verhaal staat ook op mijn website, maar dan aangevuld met foto’s en tekst over de laatste jaren.Er wordt dezer dagen heel veel naar gekeken.
  Wat zal er met die prachtige gebouwen gaan gebeuren?
  Zie http://www.winkelstories.com/Bonneterie01.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *