Kermis Volendam


Vandaag was ik in Edam – later meer hierover – en er was tijd over om een bliksembezoek te brengen aan Volendam. Ik viel als het ware met mijn neus in de boter om het zo maar te zeggen. Volendam was bezig aan zijn tweede feestdag (van de vier in totaal) van het jaarlijkse hoogtepunt: namelijk de kerremus. De Dijk werd deze keer niet alleen in beslag genomen door toeristen, maar ook door feestvierende Volendammers en Jassen (mensen van buitenaf).


In de Zeestraat en de Stationsstraat in Volendam kwamen de dichtgespijkerde winkelpuien bij mij erg vreemd over. Waarom is dit gedaan? Is het kermisfeest zo heftig in Volendam? Hoogste tijd om me te gaan verdiepen in dit volksfeest. Ik vond twee artikelen die in 2013 zijn geschreven: hier lees je het verhaal ‘Geloof me nou, iedereen neemt hier drugs’, geplaatst in Nieuwe Revu en hier lees je het verhaal Een dag als Jas op de Volendammer kermis, geplaatst in HP/De Tijd.

7 gedachten over “Kermis Volendam

 1. Ben er nog nooit geweest en altijd nog van plan..maar dan toch liever op een gewone doordeweekse dag

 2. @Licia Huizer, het lijkt me zeker beter om op een doordeweekse dag te gaan en dan de tijd te nemen om met de Volendam/Marken Express naar Marken te gaan.

 3. Wat jammer dat je juist tijdens de kermis een bliksembezoek bracht aan Volendam. Die kermis tsja… ik woon in de buurt en jaren geleden moest ik er rond dezelfde tijd een boodschap doen. De aanblik van dichtgetimmerde ramen schokte me. Wat was hier in hemelsnaam aan de hand? Maakte men zich op voor oorlog? Welnee, zeiden zij die het weten konden. De kermis was komende en winkeliers vreesden voor hun ruiten.
  Je links gelezen hebbend, diskwalificeer de eerste tot: klinkklare nonsens. De tweede van HP/De Tijd is realistischer. In alle gehuchten, dorpen en steden in Noord-Holland komt jaarlijks de kermis langs en is dat een alibi om familie, vrienden en andere bekenden te spreken, bij te praten en dat alles gedrenkt in alcohol. En het jaar erop doen ze het weer. Leuk toch?
  Zo verschrikkelijk geboren boven de rivieren heb ik – op mijn beurt – niets met carnaval. Ook daar gaan verhalen over dronkenschap, vreemdgaan en verkleed (anoniem dus) de beest uithangen. Dat kun jij dan weer weten en misschien moeten we al die verhalen met een korreltje zout nemen. Folklore… en over volkskunst gesproken, ik had al in mijn collectie een mangelplank van Marker kerfsnee. Dezelfde dag dat jij in Volendam was, schuimde ik de vrijmarkt van de Monnickendam mer Opstandingskerk af en vond tot mijn grote geluk een ouder voor een lucifersdoosje. Gesneden en mooi

 4. vervolg…
  … een houder dus voor lucifersdoosjes. Zo’n luciferdoosje met een zwaluw. Mooi, mooi, drie keer mooi en ik ben er blij mee en Berthi, als je in de buurt bent… je bent altijd welkom.

 5. Het allerleukst (en een niet te lange route) is om de fiets mee te nemen naar Monnickendam. Daar de auto parkeren en op de fiets naar Marken. Mooie uitzichten onderweg langs de dijk. In Marken met de boot (fiets mee) naar Volendam. Vaar je vanuit Marken, dan is er dacht ik (in ieder geval toen wij er waren) minder drukte op de boot dan omgekeerd. Na een kijkje in Volendam op de fiets langs de dijk weer terug naar Monnickendam.
  Leve de fietsendrager!
  Trouwens ook op een doordeweekse dag in de zomer is het in Volendam erg druk.
  Groetjes, Tineke

 6. @Puck, de reactie van mijn man was hetzelfde als die van jou. De dichtgespijkerde winkelpuien doen zeer benauwend aan. Voor Volendam zal dit gewoon zijn, maar ik als buitenstaander keek er heel vreemd tegenaan.
  In verhalen worden zaken nog weleens uit zijn verband getrokken, mede om daar weer aandacht voor te krijgen. Jammer.
  In het zuiden zal zeker wel eens iets gebeuren tijdens het carnaval en het risico zit er in dat dit omschreven wordt met de woorden dat iedereen compleet uit zijn dak gaat. Zo is het natuurlijk niet.
  Wat leuk dat jij naar de vrijmarkt was en een mooie aanwinst hebt gevonden. Trouwens, ik zag wel een aankondiging van deze markt langs de weg.

 7. @Tineke, wij moeten dan eerst een fietsendrager aanschaffen! 🙂 Of… je kunt fietsen huren?
  Vanuit Volendam zag ik twee keer de boot vertrekken die naar mijn idee volgeboekt was door toeristen. Ik denk dat je inderdaad beter vanuit Marken de boot naar Volendam kunt nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *