Gisela Wieberdink-Söhnlein

Het is vandaag 70 jaar geleden dat Kamp Vught is ontruimd. De NOS zendt vanmiddag vanaf 13.15 uur de herdenking live uit op NPO 1. Vanavond om 19.20 uur is er een uitgebreide terugblik op NPO 2.

In dagblad Trouw van vandaag staat het artikel Dinsdag van voorbarige vreugde van Quirijn Visscher te lezen. In dit verhaal komt de 92-jarige Gisela Wieberdink-Söhnlein aan het woord. Tien jaar geleden ging ik met haar terug naar Haaren waar ze in juni 1943 in de gevangenis – cel 52 – kwam. In december 1943 ging ze op transport naar Vught en hierna naar Ravensbrück. Op 28 april 1945 werd Gisela door het Zweedse Rode Kruis opgehaald en naar Zweden gebracht: het begin van de reis naar huis.

Gisela werd in de gevangenis in Haaren door haar vriendin Hetty Voûte aangestoken om te gaan handwerken. Haar eerste borduurwerkje werd een cadeautje voor haar moeder die op 8 november jarig was. De uitleg van de geborduurde motieven kun je lezen in Handwerken zonder Grenzen nummer 130; april-mei 2005. Dit is een speciale uitgave over 60 jaar bevrijding.


Hier kun je naar een interview met Gisela Wieberdink-Söhnlein luisteren.

4 gedachten over “Gisela Wieberdink-Söhnlein

  1. I hope you can help me. Gisela Wieberdink-Sohnlein’s step father, Sijbrandus Posthumus, is my grandfather and I would love to get in touch with her to explore my family tree further and hopefully obtain some family pictures. Can you give me a contact address or email. Thanks for your help.
    Harald Petersen
    Surrey, BC, Canada

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *