Open Zomen Festival


Lilian Kok van het Handwerkcafé Waddinxveen aan het woord: ‘In het Handwerkcafé besteden we regelmatig extra aandacht aan een bepaalde techniek, zoals haken in de zomer van 2012, Hardanger borduren in de lente van 2014. Dit betekent dat we dan zorgen dat er in elk geval één, maar meestal een paar vrouwen aanwezig zijn die graag een ander op weg willen helpen. Even wat uit te leggen…

Zo ook nu. Maar omdat je dan toch al bezig bent met het voorbereiden van zo’n techniek werd het idee geboren heel Nederland te laten meegenieten, door de Open Zoom niet alleen in het café te behandelen, maar ook alles op ons blog te plaatsen. Mathilda Liebregt heeft een Facebookpagina voor ons aangemaakt en op 1 september 2014 hebben we de eerste zoom op ons blog gezet.

Ik ben er heel druk mee, want ik moet niet alleen alles voorbereiden en borduren, maar ook alles op het blog zien te krijgen met linkjes naar voorbeelden en youtube tutorials. Maar het geeft me enorm veel voldoening om alles te kunnen (blogs automatisch laten publiceren, om maar iets te noemen) en duidelijk te omschrijven.


De bedoeling is dat iedereen met het Open Zomen Festival kan meedoen, ervaren borduursters, maar ook de beginners. Het is voor ons ook een ontdekkingsreis door de wereld van het open naaiwerk. Mathilda, Jannie en ik doen er alles aan om het voor iedereen een leuke ervaring te laten zijn, maar pretenderen niet de wijsheid op open zomen gebied in pacht te hebben. We proberen wel alles eerst uit voor het op het blog verschijnt. Het Open Zomen Festival is GRATIS. We respecteren de copyright regels en zullen alleen citeren uit boeken waar dit van bijzonder belang is en met bronvermelding. Vanaf afgelopen maandag gaan we een schooljaar lang, elke week een open zoom bespreken, plaatsen voorbeelden, een beschrijving hoe deze zoom te borduren en eventueel voordoe foto’s, een link, tekening en/of een link naar youtube of Pinterest. Net wat we er over hebben kunnen vinden. Er zullen in elk geval 40 zomen op ons blog komen.

Anders dan bij het populaire Randje per Week project, weten wij van te voren nog niet hoe groot het werkstuk uiteindelijk gaat worden. De grootte is ook afhankelijk van de gekozen stof, waar wij de deelnemers vrij in laten. Zelf ga ik uit van 140 cm bij 30 cm voor de eerste dertig zomen en dan werk ik op een stof met 12 draden per cm. Op ons blog staat bij de voorbereidingen aangegeven welk garen bij welke stof hoort.


In ons Handwerkcafé zijn Jannie, Mathilda en ik bereid alles voor te doen en uit te leggen. Iedereen is welkom, ons Handwerkcafé is gratis, consumpties worden afgerekend. We hebben een plek in de gymzaal van basisschool de Regenboog, Catslaan 3 in Waddinxveen. Wie van buiten Waddinxveen komt en speciaal voor de open zomen komt, doet er verstandig aan om haar komst even aan te kondigen, want we hebben maar 25 stoelen, en we hebben regelmatig twintig vrouwen uit Waddinxveen en de regio. Dus… mail handwerkcafewaddinxveen@gmail of bel 0618749712 als je van verder weg komt.’

9 gedachten over “Open Zomen Festival

 1. Heel goed van Lilian !!~ de voorbeelden zijn ook erg duidelijk..hier hebben we veel aan en verbazingwekkend zoveel werk er aan besteed is en dat allemaal zo onbaatzuchtig….PRACHTIG !!

 2. Ga het eens opzoeken kijken.
  Wat geweldig om zoveel werk te doen en dan het te gaan delen met iedereen die hier interesse in heeft.
  Woonde ik nu nog maar in Gouda….nou nee toch maar liever Drenthe!
  Bedankt voor de tip Berthi.
  groetjes,Truus

 3. Heel leuk van deze “kennis delende ” dames . En wat leuk dat het handwerk café in een school zit. Als ik v.d. winter een keertje tijd heb gaan we daar eens een kijkje nemen.
  Berthi heb het laatste nummer van HWZG gekocht en je hebt volkomen gelijk het is een goed nummer!
  Groeten en weer bedankt voor je textiel informatie. Anneke Landeweer-Vahrenkamp.

 4. @Hennie Stevan-Bathoorn, tjee, ik wist niet dat gisteren het Handwerkfestival was in Bunschoten. Dat is mij helemaal ontgaan. Mooi dat jij wel bent geweest en prachtige handwerken hebt gezien zoals de rol met open randen!

 5. Bedankt voor het doorgeven van deze leuke link. Er is veel te zien op die website, ik ben wel weer even zoet.
  Groetjes Betty.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *