Manneken Pis krijgt eigen museum

In 2016 moet het nieuwe Manneken Pis museum gereed zijn. Zijn uitgebreide garderobe, bestaande uit 923 kostuums, gaat dan verhuizen van het Broodhuis op de Grote Markt in Brussel naar de Eikstraat. De vele memorabilia die op dit moment worden bewaard in een appartement gaan eveneens mee naar het museum.

Op deze textielkaart showt Manneken Pis enkele kostuums uit zijn collectie. Maar weet je dat er in Colmar ook een Manneken Pis is?


In mei waren wij in de Elzas. Ons hotel was in Colmar en bij de eerste avondwandeling door de stad kwamen we per toeval uit bij Rue des Augustins waar ik tot mijn verbazing Manneken Pis zag in een nis van het Paleis van Justitie. Het standbeeld is een replica van het beroemde Manneken Pis in Brussel. Deze werd aangeboden door de burgemeester Aldophe Max van Brussel ter gelegenheid van de vierde verjaardag van de bevrijding (1922) van de stad Colmar ‘wegens het gezamenlijke lijden onder de Duitse bezetting en voor het goede humeur dat de Elzassers, net als de Brusselaars, desondanks wisten te bewaren.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *