Onlangs was ik in Leiden waar ik de expositie Zeven Eeuwen Leids Laken bezocht in De Lakenhal. Sta je voor De Lakenhal, kijk dan eens naar de fraaie voorgevel. Op bovenstaande foto zie je een volmolen. Door deze uitvinding kon spierkracht worden vervangen door windkracht. Zo konden de lakens sneller en beter verfijnd worden.
Naast de volmolen liggen stapels laken. Het vouwen van het laken gebeurde volgens strenge regels en werd ’tafelen’ genoemd. Zelfs de lakenloodjes zijn te zien.
Het Woordenboek der Nederlandsche Taal geeft voor ’tafelen’ de volgende omschrijving: ‘Van een nieuw geweven stuk laken en derg. Het stuk stof, na het van het weefgetouw genomen te hebben, in breede plooien omslaan zoodat het een stapel vormt die aan een tafel kan doen denken; zoo kon de waardijn in de hal de stof gemakkelijk naar zich toehalen om ze te keuren.’
Leidse Lakens werden gemaakt van wol van Spaanse merino schapen. Deze krullige kaardwol was van de hoogste kwaliteit. Op deze gevelsteen zien we het kaarden en spinnen van de wol.
© Copyright Berthi Smith-Sanders
Ben altijd erg onder de indruk van het vele werk en de aandacht die vroeger gegeven werd aan de dingen.
Wat gaan we dan tegenwoordig achteloos om met TEXTIEL
Wat een prachtige detailfoto’s van de gevel.
Zo kun je alle bewerkingen goed volgen
Zou het van hout of beton zijn? Ziet er goed onderhouden uit.
Mooi deze foto’s van wol tot laken beelden aan de gevel.Zal als ik mijn schoonzus bezoek in Leiden het eens in het echt gaan bewonderen.
groetjes,Truus
Weer heel leerzaam en mooi gefotografeerd! Dank!
(Bij “tafelen” stelde ik me heel wat anders voor. Zoals in “We hebben afgelopen zondag heerlijk getafeld!”)
Prachtig. Hoe was de tentoonstelling zelf?
@Liesbeth J, dat kun je lezen bij de reacties van deze log:
http://berthi.textile-collection.nl/2014/08/18/lakenloodjes/