Laatste kledingveiling van 2014 in Staphorst

Gisteren vond de laatste kledingveiling van dit jaar plaats in Staphorst. Vanaf 9.00 uur was het mogelijk om de ingebrachte kleding te bekijken bij Museum Staphorst. De veiling zelf begon om 10.00 uur.


Het merendeel van de ingebrachte kleding – voorzien van een nummer – hing aan de waslijn en een klein gedeelte lag op tafels. Een uur voor de veiling kon iedereen alles bekijken. Belangstellenden zag men met pen en papier in de hand rondlopen om de nummers te noteren waarop ze wilden bieden. Nauwlettend werd op de kwaliteit gelet. Het overgrote deel van de ingebrachte kleding bestond uit blauw en zwart, weinig rood. De felle zon gaf gisteren een paarse gloed over de zwarte kleding. Soms wordt alleen de rode kleding (die van niet-in-de rouw) verkocht, omdat men ‘in het blauwe wil blijven’; dit wordt volgens de anderen in dracht die zich niet tot deze aanpassing geroepen voelen, ‘in nederige hoogmoed’ genoemd, vertelt Dirk Kok in het jaarboek Kostuum 2007. Ik lees verder: ‘De personen die dit aangaat behoren tot de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst. Zij zijn niet in de rouw, maar dragen toch geen traditioneel roodgekleurde kleding. Door hun religieuze overtuiging is voor hen het hele leven namelijk een opeenstapeling van zonde op zonde, tegen de wil van God. Daarom past het volgens hen, om in rouwkleren gekleed te gaan, als teken van ons zondige bestaan. Zij kleden zich daarom in ’t blauw (hetgeen lichte rouw aanduidt) maar voor het overige, bijvoorbeeld op het gebied van interieur, de auto en allerlei duurzame goederen, ontzegt men zich weinig.’


Het beoordelen van de ingebrachte kleding.Een ruim aanbod aan blauwe geruite doeken en blauwdruk.


Druk overleg…


Wat zal de kwaliteitsbeoordeling zijn?Een gezellig onderonsje.


Een serieus overleg…


Gaan we dit nummer noteren?


Zware discussie…


Wat vinden we ervan?


Dan is het tijd voor de veiling onder enthousiaste leiding van Dirk Kok. In een rap tempo gaat hij er doorheen. Dat kan ook, want Dirk Kok kent zijn klanten op een enkele uitzondering na. Voor een redelijk bedrag kunnen de Staphorster dames hun garderobe aanvullen en de verzamelaar zijn collectie uitbreiden. Een mannen/jongens hemdrok uit de 18e eeuw – afkomstig uit Rouveen – van blauw gebloemd damast ging weg voor een bedrag rond de € 225 en kwam terecht bij een verzamelaar. Zoals bij elke veiling blijven er ook onverkochte spullen achter.


Veilingmeester Dirk Kok.


Kijk goed naar deze foto. Je ziet een kledingstuk door de lucht vliegen, het is op weg naar de nieuwe eigenaar. Dirk Kok gooit met veel handigheid elk geveild onderdeel naar de koper die na de veiling zijn gekochte goederen kan betalen.


Muisstil is het op het erf van de museumboerderij.


Nou ja, bijna muisstil.


Vol aandacht.


Zeer geconcentreerd wachten tot het goede nummer voorbij komt.


Uiteraard moet een persoon de administratie bijhouden. De prijzen van de verkochte goederen moeten genoteerd worden, samen met de namen van de nieuwe eigenaren.

Tot de middagpauze ben ik bij de veiling geweest en het was me een genoegen om deze gebeurtenis als buitenstaander eens mee te maken.

© Copyright Berthi Smith-Sanders

23 gedachten over “Laatste kledingveiling van 2014 in Staphorst

 1. Berthi, wat een bijzonder verslag van een bijzondere veiling. Alles dat te maken heeft met een veiling is erg leuk verteld door middel van de foto’s en de bijschriften. Het moet wel bijna een bijzondere dag geweest zijn.

 2. Berthi, bedankt voor het verslag en de prachtige foto’s van de kledingveiling. Ik had over de veiling gelezen, maar ik kon mij er eigenlijk niets bij voorstellen. Door de foto’s heb ik er nu een heel goed beeld bij. De 30e juli was er een modeshow en dat vond ik ook al heel bijzonder. Vooral de uitleg over de verschillende drachten. Ik had mij toen al voorgenomen om nog eens te gaan, maar dan wordt het wel de dag, dat de kledingveiling er is.

 3. Het werd me ZWARTVOOR DE OGEN hoor je wel eens zeggen..maar dat kon jij gisteren echt zeggen,. wat een bijzondere gelegenheid om kennis te maken met de Staphorstse dames en hun dracht.
  Heb je ook nog een blauwdrukje gekocht??
  Het stukje wat je citeert uit het boek van KOK is TREFFEND !!!

 4. O Berthi wat mooi !
  Je was er nog nooit geweest en nu heb je het gelijk maar heel goed gedaan.
  Bedankt voor het verslag en de fotoreportage.

 5. Prachtige reportage Berthi. Geweldig om dit in het echt te zien. Sommige van je foto’s zijn als de schilderijen van Joke Plomp.

 6. Wat een prachtig verslag. Ik wist niet dat men een kleding veiling hield. Wat leuk. Zeker de moeite waard om eens zelf een kijkje te nemen.
  De foto’s van jou vond ik super. Nu kun je eens goed het beroemde stipwerk bekijken op ‘echte mensen’. Schit – te – rend. Dankjewel.

 7. Berthi, ik geniet van al je blogjes over je uitstapjes. Dankjewel.

 8. Berthi ik ben maar wat blij dat jij zo zin in uitstapjes hebt. Het levert prachtige verslagen op en plaatjes van foto’s. Dank je wel.

 9. Berthi
  Hartelijk dank voor de mooie foto’s
  Zo kon ik toch nog een beetje genieten.
  Ben ook benieuwd naar het nieuwe boek.
  Annemieke

 10. Wat een belevenis zo’n dagje Staphorst met veiling! Het is maar goed dat we tegenwoordig digitaal fotograferen, des te meer foto’s kun je maken zonder dat het een kapitaal aan afdrukken kost en op deze manier kun je ze aan iedereen die het interesseert laten zien. De foto’s zijn prachtig en wat heeft Nederland toch nog een bijzondere folkloristische gebeurtenissen. Je moet ze wel weten te vinden (en er zoals jij oog voor hebben).
  Ik ben alweer nieuwsgierig naar je volgende uitje……….
  Groetjes, Tineke

 11. Leuk om er door middel van jouw verslag ook bij te zijn geweest!

 12. @Marijke de Bruijn, het was me een genoegen om bij deze kledingveiling te zijn.

  @Wijni, moet je beslist doen! Naast drie Staphorstdagen zijn er ook drie kledingveilingen.

  @Licia Huizer, gelukkig dat de zon scheen waardoor het zwart minder zwart leek!:-)

  @Niesje, ja, gelijk maar goed uitgepakt!

  @Willy, dank je voor je compliment!
  Joke Plomp:
  http://www.jokeplomp.nl/

  @Birgitte, het is de moeite waard om een kledingveiling mee te maken.

  @Mien B. en Dorien, dank je!

  @Anneke Schoonenberg Kegel, het weer werkt nu nog mee om op stap te gaan!:-)

  @Annemieke, graag gedaan en het nieuwe boek is prachtig!

  @Tineke, dit is een klein gedeelte van de foto’s die ik maakte, maar uiteraard zijn niet alle foto’s even goed. Voordeel van digitaal fotograferen is dat je veel foto’s kunt maken en de mooiste foto’s bewaar je.

  Volgend uitstapje…?

  @Yvonne Zoutman, fijn om te horen!

 13. Berthi,wat goed om het e.a. zovan dichtby te zien.Bedankt,Hannie.

 14. Overvliegende kledingstukken !!..lachen als er eens 1 verkeerd terecht komt ??
  Maar op de postzegels met klederdracht zie je die zilveren hoofdstukken…is dat alleen met Hoogtijdagen ?? ik zie er nu niet 1 onder/ of over de gestipte mutsje uitkomen.

 15. Dank je wel voor het delen Berthi, ik heb vol enthousiasme zitten lezen en kijken! Alsof ik er even bij kon zijn 😉 En zo geweldig dat de klederdracht nog zo leeft, in tegenstelling tot hier.

 16. @Hannie Gamlieli, zo krijg je op grote afstand toch het een en ander mee van de Nederlandse cultuur van vandaag de dag.

  @Licia Huizer, Dirk Kok schrijft het volgende in het boek Kleurrijk Gedrukt: ‘De met verfmotieven versierde muts – oorspronkelijk voor de nacht en de ochtend – verving vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw steeds meer het zilveren oorijzer dat tot die tijd overdag werd gedragen. … Was het in de jaren 60 nog een schande als men ’s middags zonder oorijzer op straat verscheen, in de jaren 70 viel men op als men rond die tijd het oorijzer nog droeg. … Het oorijzer wordt nu alleen nog bij kerkelijke en feestelijke gelegenheden en bij begrafenissen gedragen.’

  @Lupineke, maar jullie doen er ontzettend veel aan om de geschiedenis van de streekdracht niet verloren te laten gaan! Ik heb vorig jaar genoten van de streekdrachtenshow in Goes.

 17. Berthi, je had het over een jakje dat zoveel opbracht, maar het was een 18de eeuwse mannen/jongens hemdrok van blauw gebloemd damast, afkomstig uit Rouveen.
  Ik heb dat hemdrokje aan mijn collectie kunnen toevoegen!

 18. @Rein, dank je voor de juiste benaming, ik ga dit veranderen in de log. Ik was zo druk bezig met fotograferen dat ik niet hoorde wat er nu zoal werd geveild. Daarom goed dat je hier een reactie plaatst. Ik had wel meegekregen dat dit bijzondere hemdrokje naar jou was gegaan. Een prachtige aanvulling voor je collectie!

 19. Mooi verslag berthi, de foto,s zijn ook mooi gelukt. Het geeft een mooi beeld van de veiling. Ik was er zelf ook bij en heb diverse zaken kunnen bemachtigen, zoals oude gebloemde mannenhalsdoeken en rood gewerkte. Deze horen bij de oude dracht. Ik zat zelf vooraan en heb dus alles goed kunnen zien. Dirk is een meester in het veilen, kent zijn klanten, de benamingen van de stoffen, een grap tussendoor en dialect. Het gooien van de gekochte waar is een mooi spektakel.
  Staphorst is hierin toch zeker uniek. Het was, zoals ik van diverse Staphorster dames gehoord heb, ook een hele leuke veiling. Ook daar kan verschil in sfeer zitten. Het maakt ook nog uit wat er geveild wordt, rood goed of zwart, rouw of niet rouw. En van wie het komt, daar wordt ook door de eigen bevolking naar gekeken.

 20. @Johan Deij, erg leuk om je reactie te lezen en fijn dat je zelf mooi goed hebt kunnen bemachtigen. En zo te lezen had ik het juiste moment uitgekozen om eens naar de kledingveiling in Staphorst te komen.

 21. Leuk om te lezen hoe jullie Staphorst en de klederdracht waarderen. Als je hier opgroeit tussen de mensen met klederdracht is het zo gewoon. Steeds meer en meer zie ik hoe bijzonder en mooi het is. Op http://www.weblog-staphorst.nl houden we nu al jaren bij wat er in Staphorst gebeurt. Mooi dorp.

 22. beste Berthi
  Kan ek miskien die foto met die caption: Druk overleg…van 3-4 dames wat na die veiling goedere kyk. Hulle dra ook stipwerk kappies. Daar is n ander foto hier wat my ook interrseer…dit is die virde een van die dovekies of te wel scarves wat aan n waslyn hang.
  Groete
  Juliette

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *