Zonnige dag in Staphorst


Regelmatig schrijf ik over Staphorst en dan met name over de dracht en het Staphorster stipwerk. Het was er nog nooit van gekomen om deze plaats te bezoeken. Al jaren stond het op mijn lijst, maar nu had ik dan eindelijk besloten om vandaag af te reizen naar het noorden van het land.


Vandaag vond de laatste kledingveiling van het jaar plaats. Bijzonder om eens mee te maken. Morgen zal ik foto’s van de kledingveiling laten zien. Behalve de dracht zijn de gehaakte jasbeschermers van Staphorst herkenbaar.


ยฉ Copyright Berthi Smith-Sanders

4 gedachten over “Zonnige dag in Staphorst

 1. Mooi om te zien dat er nog steeds klederdracht gedragen wordt in Staphorst. Hier is het bijna voorbij… ๐Ÿ™

 2. Leuk hรจ, Berthi Staphorst.
  Een leuk dorp met zoveel aan Cultureel Erfgoed.
  Ik was er in Mei, heb toen echt genoten.
  Overal in het dorp zag je nog klederdracht en het museum was echt een bezoek waard, en al de winkels met Staphorster spullen.
  Echt een bezoek waard.
  Annemieke van der Tol

 3. Als ik in Staphorst ben,geniet ik steeds weer van de klederdracht daar.
  Leuk he,zo’n kledingveiling. Vroeger in de jaren 70 legden de mensen de kleding die ze kwijt wilden over de heg voor het huis.Op deze manier kon je de kleding dan goed bekijken en kopen.Op die manier heb ik enkele stukken gekocht. Ben je ook bij Vloedgraven geweest net buiten Staphorst?
  groetjes,Truus

 4. @Lupineke, zo’n 400 vrouwen dragen nog de dracht in Staphorst.

  @Annemieke, het museum heb ik uiteraard ook bezocht. Al met al was het een boeiende dag.

  @Truus uit Drenthe, de kledingveiling was interessant, zeker als buitenstaander. Ik heb gelezen dat vroeger het aanbod van textiel inderdaad op de heg werd gelegd. De prijzen zijn inmiddels wel gekelderd omdat de jonge vrouwen niet meer in dracht willen.
  Ik ben niet bij Vloedgraven geweest omdat ik geen stof nodig had, wel er langs gereden met de auto! ๐Ÿ™‚

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *