Marker huisje in het Nederlands Openluchtmuseum


De foto die ik je gisteren liet zien maakte ik in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Daar bleef het niet bij. Vandaag laat ik foto’s zien van het Marker huisje dat in het Nederlands Openluchtmuseum staat.


Het interieur van het Marker huisje. Links staan drie beschilderde spanen dozen waar kledingstukken in werden opgeborgen. Kon het linnengoed niet buiten aan de wasdraad opgehangen worden door het slechte weer dan waren er de stokken in de kamer nog.


De beschilderde spanen dozen voor het bewaren van kledingstukken.


Behalve beschilderde spanen dozen zie je hier ook baven- ofwel babbekistjes. In dergelijke kistjes werden op Marken de ‘baven’ bewaard. Dit zijn rechthoekige borstlappen. De kistjes zijn vaak maar klein en de baven werden dan ook opgevouwen.


De Marker spreitjes en de pronkkussenslopen waren al eens eerder het onderwerp. Afbeeldingen en uitleg kun je hier lezen.


Morgen is het maandag, wasdag! Achter het Marker huisje hangt de was aan de wasdraad al te wapperen in de wind.


De was wordt op deze speciale manier opgehangen. Je hebt geen wasknijpers nodig.

Over Marker meisjesmutsen kun je hier lezen. Informatie over het Marker rijglijf is hier te vinden en over het Marker borsikkie kun je in deze log lezen. Dan hebben we nog het fraaie kleine boekje Het eiland marken, in woord en beeld van C. Snijders.

8 gedachten over “Marker huisje in het Nederlands Openluchtmuseum

 1. Berthi, wat zijn je foto’s mooi! Ik houd heel erg van de volkskunst in Noord Holland en Friesland en jouw foto’s laten dit geweldig goed zien.
  Groetjes, Tineke

 2. mooie foto’s Berthi!
  De keren dat ik in het Openluchtmuseum ben geweest zijn ontelbaar. Als Arnhem’s meisje ben ik opgegroeid in de omgeving en hadden mijn ouders een vriend, die er werkte. Die nam me zelfs mee als het park (nog) niet open was voor het publiek. Maar ook in de jaren die volgden ben ik er heel vaak geweest. Het verveelt nooit en ik zie altijd weer iets nieuws of wat ik nog niet eerder had opgemerkt. Ik raad het iedereen aan en het hoeft niet écht mooi weer te zijn, hoewel dat wel fijn is…….

 3. @Tineke, ik deel je interesse, maar dat wist je waarschijnlijk al!:-)

  @Licia Huizer, het is een museum dat ook in jouw straatje past!

  @Josefien, het is wel prettig als het droog weer is als je dit museum bezoekt. Afgelopen zaterdag was het ideaal weer. Vorig jaar was ik er op een dag dat het regende en dat is dan toch wel jammer. Zaterdag heb ik dan ook veel meer gezien. Ik hoefde niet te schuilen voor de regen!:-)

 4. Net als Josefien ben ik ook een Arnhems meisje en wij zijn er erg veel geweest.
  Wij hadden als kinderen onze eigen verhalen over de bewoners die even niet thuis waren. Het schooltje was van meester Pennewip en vooral als er demonstraties waren genoten wij. Nu zijn wij er al jaren niet meer geweest.

 5. Hoi Berthi.
  Leuk over “openlucht museum Arnhem”! Vooral Marken blijft leuk!
  Wat een prachtige Blauwdruk heeft dat jochie op het kaft van Snijders aan . Groetjes Anneke.

 6. Berthi, dan moet je volgende reis naar het Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen zijn. Want daar zie je alleen maar huisjes, straatjes, etc. van rond de Zuiderzee. Wij waren er op een zaterdag in de herfstvakantie, er was van alles in bedrijf, er werden verhalen verteld, er werd gekookt en je kon mee eten, er werd paling gerookt, kinderen konden een klompenbootje maken etc. Er is een verkleedkist met Volendammer en Marker kostuums en er liepen daarom veel kinderen in klederdracht rond. In één van de huisjes werd ons in dialect gevraagd waar we vandaan kwamen, dat het een eind weg was en hoe lang we er over gedaan hadden met de trekschuit………….We waanden ons even in een andere tijd!
  Groetjes, Tineke

 7. @Tineke, toen we de laatste keer in het Zuiderzeemuseum waren maakte ik deze foto van Thijmen:
  http://berthi.textile-collection.nl/2006/06/29/eenvoudig_zoekp/

  Nu is Thijmen 21 jaar! Zo lang is het dus geleden dat ik in het Zuiderzeemuseum was. Hoogste tijd om een uitstapje te plannen.

  @Elma, misschien leuk om weer eens op bezoek te gaan bij meester Pennewip.

  @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, Marken blijft trekken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *