‘Zeemansknoopwerk’


Op de bovenste foto zie je Gerda van Duuren (schoolfoto uit circa 1950-1951) en hieronder zie je Willy Rietschote op de foto. Het gaat om het truitje van Gerda en het jurkje van Willy. Welke techniek is hiervoor gebruikt? Om hier duidelijkheid over te krijgen, legde ik de vraag voor aan Henriette Beukers. Haar antwoord: ‘Toen ik je foto’s zag, kwam het me bekend voor; ik dacht gelijk aan iets met “zeemansknoopwerk!”. Ik weet hoe je zoiets maakt/of maken kan. Het is een techniek die min of meer afgeleid is van zeemansknoopwerk. In Het Komplete Handwerken deel 2 bij diversen 16 pooltechnieken staat iets wat daar ook mee te maken heeft. Je maakt een malletje met inkepingen en wikkelt draden die je op bepaalde punten (in dit geval alleen in het midden) vastknoopt. Als je meerdere van deze omwikkelde malletjes hebt, kun je ze aan elkaar haken. Volgens mij werd zoiets gedaan in de eerste helft vorige eeuw. Het zou heel goed kunnen dat er kant en klare mallen voor waren, maar dat weet ik niet. In het dikke boek Encyclopedia of Knots And Fancy Rope Work van Raoul Graumont en John Hensel staan enkele eenvoudige voorbeelden met de benaming ‘mould Weaves’. Ik ken geen Nederlandse benaming hiervoor. Trouwens: ik vind het geen zinvolle, mooie techniek… maar wel weer eens wat anders.’

7 gedachten over “‘Zeemansknoopwerk’

 1. Ben ook al aan het zoeken geweest in de oude naaibox van mn Moeder, dacht dat er ook een soort spoeltje in moest zitten waar je dit patroontje mee kon maken, nog niet gevonden.
  Gerda je “lijkt”” er goed op !!

 2. Dag Bethi,

  Deze techniek lijkt m.i. een soort grove tennerife (fijne kant die met behulp van metalen wieltjes gemaakt werd). Ik herinnerde me de naam “wolbloemen”, en toen ik daarop googlede, kwam ik uit bij flower loom, kleine plastic raampjes waarop je stersgewijs wol wikkelde, die je dan in het midden samenbond. Het was populair in, denk ik, de 60er jaren. De op zo’n vierkant raampje gemaakte bloemen haakte je dan weer aan elkaar tot een lap, of het patroon van een truitje, of vestje. Door de lange losse draden erin, bleef je makkelijk ergens aan haken; lang bleef het niet mooi in mijn herinnering. Ik vond nog wat van deze bloemetjes in de nalatenschap van mijn schoonmoeder (geb. 1908) die graag nieuwe dingen uitprobeerde! vriendelijke groet, marian

 3. Hallo Berthi, Ik herinner me uit de late 60er jaren inderdaad een plastic rondje (of vierkantje) met spijltjes waarop je een bloem kon “weven”. Nu zie je zo ongeveer hetzelfde terug en heet het “loomen”. Ik heb die bloemen nooit aan elkaar gehaakt en heb er in die tijd ook nooit een kledingstuk van gezien. Ik naaide de bloemen op stof, voor een kussen. Alhoewel vrij open van knoop- of weefwerk vind ik de trui en de jurkjes er warm (en kriebelig) uitzien…….. O, en die strik, ik had er als kind ook zo één, typisch een tijdsbeeld.
  Groetjes,
  Tineke

 4. Wat je vroeger op een kartonnetje kon maken heeft nu div. uitvoeringen van plastic.
  O.a. van het merk Clover en Prym.

 5. Volgens mij is er een foto van mijn oudere zussen met ook zo’n soort truitje aan.In de naaidoos van mijn Moeder ligt een klein vierkant metalen frame met uitsteeksels waar je dit mee kon maken en als het klaar was,klapte je het frame dubbel om de ‘bloem’ eruit te halen.Ze heeft me dit eens voor gedaan–ze kende vele handwerktechnieken door haar akte handwerken die ze als onderwijzeres haalde.
  zonnige dag
  groetjes,Truus

 6. Hartelijk dank voor al jullie reacties! Ook op Facebook is volop gereageerd. Het is duidelijk dat de bloemen nu ook nog worden gemaakt onder de naam loom flowers: http://hellocraftlovers.com/tag/loom-flowers/

  Wolbloemen is een mooie naam hiervoor Marian. Op Pinterest is veel te vinden over ‘loom flower’: http://www.pinterest.com/mleorodriguez/loom-flower/

  Saskia G vond een tijdschrift uit 1937 met Flower Loom Creations: http://www.knitting-and.com/small-looms/fleischer.html

  Truus, heb je zelf de bloemen eens gemaakt met het metalen frame?

  Tineke, om heel eerlijk te zijn zou ik zelf ook niet ‘zo’n behoefte hebben om een dergelijk truitje of jurkje te dragen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *