Albarta (Bep) Meulenbelt-Nieuwburg

Vandaag vond de 26e editie plaats van de Deventer Boekenmarkt. In totaal waren bijna 900 kramen gevuld met vele duizenden boeken: ruim zes kilometer markt met deelname van gerenommeerde boekhandelaren en antiquariaten uit heel Neder­land. De markt begon om 9.30 uur, maar al om 7.00 uur waren er de eerste bezoekers. De Deventer Boekenmarkt trok 130.000 boekenliefhebbers, vijfduizend meer dan vorig jaar. Deventer wil economisch nog meer profiteren van de bekendheid van de boekenmarkt. Volgend jaar moet er in de weken voorafgaande aan de markt een festival worden georganiseerd met allerlei activiteiten op het gebied van boeken en taal.


Op 5 augustus 2001 was Peter vroeg present in Deventer voor de grootste boekenmarkt van Europa. Hij kwam thuis met het fraaie boek Merklapmotieven van Albarta Meulenbelt-Nieuwburg. Het bijzondere aan dit exemplaar is, dat het eigendom is geweest van de zus van Bep. Het is een gesigneerd exemplaar met veel extra’s: twee foto’s en een knipsel met de afbeelding van Bep aan het werk in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Deze afbeelding is terug te vinden in de Ariadne van september 1977 op bladzijde 17.


Bep houdt Geert Beks – een oud klasgenoot van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag – voor de gek. De foto is gemaakt in 1974 in Lochem.

In het boek treffen we ook de overlijdensadvertentie van Bep aan. Zij overleed op 6 juni 1981 op 63-jarige leeftijd. De crematie had in besloten kring plaatsgevonden. Er werd geen gelegenheid geboden bij de crematie te spreken. Boy Wander (1924-2011) moest zijn tekst voor zichzelf houden, maar deze is wel bewaard gebleven in het boek Merklapmotieven van de zus van Bep. Het wordt tijd om na 33 jaar het verhaal te delen.

EEN LAATSTE GROET AAN ALBARTA (BEP) MEULENBELT-NIEUWBURG

Lieve Bep,

Toen ik je – ruim eenentwintig jaar geleden – voor het eerst zag, met je ruig gebreide kousen op je brommer, viel je op door een wat jongensachtig gedrag – kwájongensachtig eigenlijk, maar dan wel in de positieve zin waarin men vroeger sprak over een ‘echte Hollandse jongen’ en dus ook rijkelijk toegerust met de eigenschappen die men daar bijna uitzonderlijk aan placht te verbinden: moed, trouw, eerlijkheid, kameraadschap, altijd recht door zee, je nooit laten kennen. Dit was één kant van je persoonlijkheid, die zich stellig in deze richting heeft ontwikkeld onder invloed van je vader, van wie je zo zielsveel hebt gehouden.

Daarnaast kon je met een ongelofelijke toewijding tijdenlang minutieus bezig zijn met de kraaltjes van een schellekoord, de kruissteekjes van een merklap of met een van die andere technieken waar je zo veel van wist. Toewijding en overgave vormden één aspekt van je onmiskenbaar vrouwzijn.

Uit deze beide polen ontwikkelde zich de boeiende persoonlijkheid waaraan je altijd bent trouw gebleven. Onder alle omstandigheden – eenentwintig jaar heb ik je van nabij mogen volgen – bleef je onmiskenbaar BEP. Gemakkelijk heb je het bepaald niet gehad, maar hevige teleurstellingen en bittere ontgoochelingen ten spijt, bleef je trouw aan het eenmaal gestelde doel en voortgaan op de eenmaal gekozen weg. Niets en niemand bracht je daarvan af.

Met liefde, moed en een taai doorzettingsvermogen heb je op je ziekbed, heb je – ondanks pijn, ondanks ontmoedigende omstandigheden, ondanks gebrek aan begrip vaak, je uitgebreide kennis over het vaderlandse beddegoed nog prijs gegeven aan het papier. ‘Beloond’ in stoffelijke zin werd het niet, maar evenals je andere boek, dat in het Nederlands en in het Engels een bestseller werd, bracht ook deze monografie je de vreugde van de erkenning. En je blééf je boek verkopen – hoé je dat deed, gekluisterd aan je ziekenhuisbed – zal me een raadsel blijven, maar nog een paar dagen voor je dood vroeg je me een fors bedrag als verkoopresultaat aan de Vereniging van Vrienden over te dragen. Een passend honorarium bleef je onthouden. De opmerking ‘dat men een ambtenaar voor dergelijk werk nu eenmaal niet pleegt te betalen’ bracht je echter geenszins uit de koers. Blijmoedig bleef je voortgaan.

Lieve Bep, ook gedurende je lange en uitzichtloze ziekbed hebben wij je bewonderd om je moed en realisme en om het feit dat je ons, die je kwamen bezoeken, nog vaak een woord tot opwekking of steun die wij aan jou mogen bewaren en die ons tot kracht zal zijn.

Lieve Bep, rust in vrede!

Boy Wander, 10 juni 1981

23 gedachten over “Albarta (Bep) Meulenbelt-Nieuwburg

 1. Wat bijzonder dat je dit boek van haar zus hebt! En dan met de bijzondere foto’s en tekst.
  Ga deze blog uitprinten en in mijn boek van haar leggen–als dat mag.
  Dank voor dit speciale verhaal.
  groetjes,Truus

 2. Mooi verhaal Berthi, ik heb dat boek ook maar de achtste druk en zeker niet met zo’n mooi verhaal erbij, echt bijzonder.

 3. Goed idee TRUUS !! dat ga ik ook doen..want zo’n verhaal geeft toch altijd wat extra’s aan een boek.
  En om ze van de Papier versnipperaar te redden heb ik zelfs 2 exemplaren van de 7e druk in huis en l exempl. waar geen druk in vermeld is.
  Berthi wat geweldig dat je man voor je mee zoekt …. en vind !!

 4. Berthi,

  Wat mooi dat je op deze plek Albertha een eerbetoon hebt gegeven. Eentje die ze dik verdient.

  Jantje

 5. Mooi verhaal en fijn dat het boek weer eens aandacht krijgt: ook al jaaaaaren in mijn kast, natuurlijk. En dat Peter dit vond……..toeval bestaat niet……..??!

 6. Wat een prachtige toevoeging aan zo’n bijzonder boek. Ik bezit het boek al ruim 30 jaar en kreeg er laatst nog een uit een erfenis. Hier heb ik iemand heel blij mee kunnen maken. Maar zoiets bijzonders als jij laat zien … Geweldig.
  Dientje (dientjes.blogspot.nl)

 7. Het is toch bijzonder dat dit exemplaar met zijn extra’s juist bij jou terecht is gekomen. Hierdoor weten wij nu weer meer over “Bep”. Dank daarvoor!
  De foto van het knipsel komt me zo bekend voor. Heeft die niet eens in de Ariadne gestaan of zo?

 8. Wat gaaf om dit boek op jouw blog te zien. Dit is het boek waar mijn moeder ik ik jaren terug onze merklap uit geborduurd hebben. Ieder eigen patroontjes natuurlijk, want onze smaak is heel anders. Prachtig om nu het verhaal achter de ontwerpster te lezen. Dankjewel.
  Overigens bof jij maar met zo’n man, die precies weet wat jij graag wilt, en dan ook nog weet dat je het nog niet hebt, en voor je meeneemt.

 9. Ik en mijn moeder hebben ook al jaren het boek in onze boekenkasten staan.
  Wat mooi om over de schrijfster/ontwerpster te lezen.
  Dankjewel hier voor.

 10. Uit de erfenis van mijn moeder staat er een exemplaar( tweede druk) in mijn boekenkast. Ik heb het er even bij gepakt en ontdek dat er veel losse blaadjes in liggen met diverse kruissteek patroontjes, ook nog enkele velletjes met patronen die ik uitgetekend heb op een groot ruitjespapier, dit heb ik voor haar gedaan toen ze die klein getekende patroontjes niet meer goed kon zien. Het borduren heeft ze nog lang gedaan en als ik dan kwam bewonderde ik wat ze met haar hoge leeftijd nog kon maken. Wel zag ik altijd meteen waar een foutje zat en dat probeerde ik dan te verbergen, maar ze zag altijd aan mijn gezicht dat het niet helemaal goed was. Ik heb vele steekjes uit moeten halen om het borduurwerk weer goed te maken, want dat wilde ze wel graag. Zo bracht ik vele uurtjes met haar door, uurtjes waar ze enorm van genoot.

 11. Wat mooi die herinnering aan de schrijfster van dat boek.
  In 1977 leende ik het voor het eerst bij ‘De Bieb’. Was helemaal weg van die patronen en begon direct aan een grote merklap. Later maakte ik een kleinere voor mijn ouders. Onlangs kon ik het boek via Facebook kopen en ben daar heel blij mee.
  Mooi dat er na zoveel jaren nog zoveel mensen dat boek met vreugde gebruiken en fijn wat meer over de maakster te lezen. Bedankt!

 12. Hoi Berthi.
  Dank je voor dit verhaal. Bij m’n nuttige handwerken akte voor lager onderwijs gebruikte we dit boek. Bep Meulenbelt zit op een wolk te genieten van dit alles. Geef Peter maar een lekker glaasje voor z,n speurwerk vanavond. Wat fijn dat het bij jou terecht gekomen is. Groetjes Anneke Landeweer.

 13. Jaren geleden kocht ik dit boek op de rommelmarkt.
  Ik heb er onze familiemerklap uit samengesteld.
  Wat fijn dat jij dit boek hebt gekregen en ons dit mooie verhaal verteld.

 14. @Saskia G., Geweldig! Ik ga kijken of ik dit nummer van Ariadne in huis heb. Dank je voor het zoekwerk, Saskia!

 15. Goede dag,

  Wat leuk om dit te lezen over de nicht van mijn moeder. Ik was in de leeftijd van 16 jaar en eigenlijk niet bezig met tante Bep.
  Wat ik mij herinner als zij met haar Solex bij ons op bezoek kwam met haar lange leren jas dat ik dat bijzonder vond om te zien.
  Tante Bep kon ook een heerlijke rijsttafel maken.Dat weet ik nog als de dag van gisteren. Ook gingen wij bij haar op Koninginnedag vuurwerkshow kijken in Sonsbeek. Zij woonde toen Sonsbeekweg 36 Arnhem.

  Hartelijke groet,
  Eef Bosch

 16. @Eef Bosch, ontzettend leuk dat je hier een reactie plaatst. Zo komen we weer iets meer te weten over Bep.
  De fijne herinneringen moet je koesteren!

 17. Berthi, goeden dag, kunt u mij vertellen wanneer de eerste uitgave van het boek was? Ik heb Merklap Motieven, groen en de mmoie merklap figuurtjes, een lange tijd geleden via via gekocht. (weet niet meer hoe). In dit exemplaar kan ik geen jaartal vinden en ook niet of het een eerste of welke druk dan ook is. Alleen op de achterflap onder de aangegeven kleurtjes staat: Jacqueline Enthoven etc en daarbij staat derde druk. Denk dat dat over :stekenboek voor creatief naaldwerk bestemt is. Ja, ik zou graag weten wanneer de eerste uitgave was. bij voorbaat dank

 18. @Cathrina, de eerste druk van de uitgave Merklapmotieven van Albarta Meulenbelt-Nieuwburg is uit het jaar 1974. Tweede druk 1975 – derde druk 1976 – vierde druk 1977 – vijfde druk 1978 – zesde druk 1980 – zevende druk 1981 – achtste druk 1983 – negende druk 1985 – tiende druk 1986.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *