Rotterdam vanaf de Euromast

Op de terugreis vanuit Delft naar huis volgde een tussenstop in Rotterdam voor de Euromast.


De Euromast is gebouwd in 1960, ter gelegenheid van de Floriade, door architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren. In november 1958 brachten de Rotterdamse kranten het nieuws dat de uitzichttoren de naam Euromast zou krijgen. ‘Euro’, omdat Rotterdam in het hart van het Euromarktgebied ligt en ‘mast’, omdat niet alleen Nederlanders weten wat dat is, maar ook Engelsen, Duitsers, Zweden, Noren en Denen. Die schrijven ook mast. In Polen schrijft men maszt, in Finland masto en in Frankrijk mât. In het Spaans is het mastil en in het Portugees mastro. Mast lijkt zelfs op het Russische matsjta en het Japanse masuto.


ss (stoomschip) Rotterdam gezien vanaf de Euromast. De Rotterdam (V) is een van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen, in dienst van de Holland-Amerika Lijn (HAL). Het schip maakte tussen 1959 en eind 2000 het laatste decennium mee van de trans-Atlantische lijnvaart en was daarna een succesvol cruiseschip. Sinds 4 augustus 2008 ligt het stoomschip als drijvend multifunctioneel centrum aan het Derde Katendrechtse Hoofd in de Maashaven in Rotterdam.


Kop van Zuid, World Port Center, Montevideo en Hotel New York gezien vanaf de Euromast.


De Erasmusbrug gezien vanaf de Euromast. De Erasmusbrug is naast de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam in de Haven van Rotterdam en is vernoemd naar humanist Erasmus. De brug verbindt de wijk Kop van Zuid met het centrum aan de noordzijde van de rivier.

5 gedachten over “Rotterdam vanaf de Euromast

 1. Lang geleden dat we daar gelopen hebben.
  Onze 2e zoon(toen 16jr) studeerde in Rotterdam en wij waren verhuisd naar de Veluwe na 15 jaar Gouda.In de Goudse tijd veel in R’dam geweest om te winkelen en mijn man voor de scheepvaart.
  Zowel mijn man(1) als mijn broer hebben daar boeken over geschreven.
  Maar ja,nu moet ik het doen met de Vaart voor de deur-geen zee.Je kunt ook niet alles hebben nietwaar!
  Berthi bedankt voor je compliment!
  zonnige dag!
  groetjes,Truus

 2. Wat leuk, “mijn” stad. Want dat blijft het, al woon ik er niet meer. Mijn vader werkte zijn hele leven bij de Holland Amerika Lijn, en heeft heel wat kascontroles uitgevoerd, o.a. aan boord van de Rotterdam. Met de loodsboot buitengaats via een touwadder aan boord, en tijdens het laatste stukje van de reis de controles uitvoeren. En ach…. dat Hotel New York, het oude kantoorgebouw van de HAL… het zinkt in het niet bij de reuzen die naast hem verrezen zijn…
  Leuk, Berthi, dank je wel.

 3. @Martine, dank je!

  @Truus uit Drenthe, ik begin steeds meer de indruk te krijgen dat jij in heel veel plaatsen in Nederland bent geweest. Erg leuk om je verhalen daarover te lezen en dan ook nog eens te horen dat je man en broer boeken hebben geschreven over de scheepvaart! Prachtig!

  @Rian, mooie verhalen zal jij bewaren uit de periode dat je vader bij de Holland-Amerika Lijn werkte. Tja, op de foto ziet Hotel New York er maar kleintjes uit, maar sta je ervoor dan is het gewoon een machtig mooi gebouw!

 4. Leuk deze foto’s. Ben er geboren en getogen. Heb je al eens op de ss Rotterdam geslapen? Moet je vast eens doen. Of een rondleiding… ook al zo leuk. Mijn oma van vaders kant, woonde op Katendrecht. Waar nu allemaal huizen staan, stonden toen loodsen voor de vrachtschepen te lossen en te bevoorraden. Het Hotel New York was vroeger het kantoor van de HAL. en dat was toen een groot gebouw. Maar als je nu al die hoge torens op de kop van zuid ziet, dan is het maar een klein gebouwtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *