Koningsschaakspel


Terwijl de mannen vorige week in Erice waren voor een schaaktoernooi viel er bij mij bovenstaande kaart op de deurmat. NiesjeV stuurde de kaart vanuit Epe waar dit schaakspel wordt tentoongesteld.

Het koningsschaakspel is door beeldend kunstenaar Edith Benedictus Buning van glas gemaakt. Rood: geïnspireerd door de koningsmantel van Koning Willem-Alexander, blauw: geïnspireerd door de koningsmantel van Koningin Máxima (tevens Nederlandse vlag: rood, wit, blauw). De koning heeft ‘stromen’, dat wil zeggen belangstelling voor watermanagement en de koningin heeft ‘munten’, dat wil zeggen belangstelling voor microkrediet.

6 gedachten over “Koningsschaakspel

 1. Over dit schaakspel is nagedacht-de verwerking voor de koning en koningin is goed uitgebeeld.Het heeft een mooie vorm en het transparante van de schaakstukken geeft het geheel iets luchtigs.
  Is op de tentoonstelling nog meer van deze kunstenares te zien?
  groetjes,Truus uit Drenthe

 2. DAAR ZAL JE DE KONING SCHAAKMAT MOETEN ZETTEN EN HIJ BREEKT???? VROLIJK GEHEEL

 3. Als ik goed naar het plaatje kijk zou ik toch zeggen bláuw is voor Maxima. Wie herinnert zich niet die schitterende mantel van Jan Taminiau? En ook herken ik de munttekens op het blauwe figuurtje met tiara.
  Rood is dan geïnspireerd door Willem-Alexanders hermelijnen mantel. En in de koning zie ik dan ook de golfjes terug zoals je beschrijft.

 4. @Ine, dat zou ik ook zeggen, maar op de kaart staat zoals ik het in de log beschrijf. Misschien moet ik maar even een mail sturen naar de maakster. Ik vermoed ook dat de kleuren bij de beschrijving door elkaar zijn gehaald.

 5. @Ine, ik heb al antwoord ontvangen van Edith Benedictus Buning. Het is inderdaad een fout op de kaart. Jammer. Ik ga het nu aanpassen in de log.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *