En Provence – En Bourgogne

Het is vakantie. Sommigen blijven thuis en anderen gaan op pad. Enkelen vertoeven dicht bij huis en velen gaan wat verder weg. Gelukkig blijven we kaartjes sturen naar familie, vrienden en bekenden want er gaat niets boven een leuk kaartje!


Tineke: ‘Hoe idyllisch, Gardian en Mireille onder een olijfboom in Provençaalse dracht. Olijfbomen en Provençaalse stofjes genoeg in deze omgeving. Ik kocht (alweer) stof voor een ontbijtlaken.’


Tineke: ‘Vandaag bezochten we het Hôtel-Dieu en de Hospices van Beaune. De zusters waren slechts een deel van het jaar in blauw met wit gekleed, de rest van de tijd geheel wit. De ziekenzalen zijn ongekend doeltreffend ingericht.’

Hospices de Beaune werd in 1443 gesticht door de kanselier van Bourgondië Nicolas Rolin en zijn vrouw Guigone de Salins, ter verzorging van de zieken en de armen. Ze schonken eveneens wijngaarden zodat het armenhuis zichzelf van inkomsten kon voorzien. Op deze wijze ontstond de Hospices de Beaune waarvan de laatste patiënt pas in 1971 vertrok.

Te bezichtigen zijn de grote 52 m lange ziekenzaal, de apotheek en de hospitaalkeuken. In dit complex bevindt zich ook een museum, waar het beroemde veelluik ‘Het Laatste Oordeel’ van de Vlaamse kunstenaar Rogier van der Weyden valt te bewonderen. Dit altaarstuk behoort tot de belangrijkste kunstwerken van de 15e eeuwse Vlaamse schilderkunst. Verder zijn er in dit museum wandtapijten.


Tineke: ‘We zijn goed aangekomen in onze roulotte. Ik vind de sfeer van deze 2 tussen de wijngaarden daar wel bij passen. We zijn tenslotte nog in een beroemd wijngebied, alhoewel ik niet weet hoe ver Tournus hier vandaan ligt.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *