Aankleedpoppetjes

Wie kent ze niet de papieren aankleedpoppetjes? Het begon met het uitknippen van de poppetjes en de garderobe. Een moeilijke klus voor een kind, want voor je het wist had je het papieren lipje dat omgevouwen moest worden er vanaf geknipt. Weg jurk! Geduld was een schone zaak. Af en toe was dit iets te veel gevraagd voor een kind. Maar had je eenmaal alles uitknipt dan kon het speelplezier beginnen. Uren kon je bezig zijn met het mooi aankleden van je papieren poppetje. Om geen kleding en poppetje kwijt te raken, werd alles netjes opgeborgen in een blikje.


Margriet stuurde mij deze fraaie plaat met aankleedpoppetjes en de kleding. Het is de Walcherse kinderdracht uit laatste kwart 19e/begin 20e eeuw. Rechtsonder op de papieren plaat lees ik: S.v.Lynden (Sylvia van Dam Merrett) 1997. Dit zal de naam van de ontwerper zijn en het jaar van uitgave. Het geheel is te mooi om de schaar erin te zetten.


De aankleedpoppetjes zijn weer helemaal terug en staan volop in de belangstelling. Elma vond bovenstaande kaart terwijl ze stond te wachten op haar leencomputer. Galerie help u zelven plaatste op haar uitnodiging voor de expositie Hoe versier je een koningin koningin Máxima als aankleedpoppetje. NOS laat een filmpje zien van plaatjes van de Britse prins William en toen nog zijn verloofde Kate, bijna in hun blootje. De poppetjes van het populaire stel kun je wel zelf aankleden. Op de veiling doen de aankleedpoppetjes het goed. Tik je bij Google het woord aankleedpoppetje in dan komen er 424.000 hits naar boven. Uit deze massa geef ik je enkele sites: Kathleen Taylor’s Dakota Dreams, deze is ook leuk en Mostly Paper Dolls.

16 gedachten over “Aankleedpoppetjes

 1. Ha Berthi,

  Daar zijn ze dan: De aankleedpopjes!
  Wat is de Walcherse uitvoering een prachtige vondst.
  Ook genoot ik onlangs van de foto’s uit Walcheren van Eva Besnyo.

 2. Wat geweldig leuk om het aankleedpopje van mijn vriendin Sylvia hier terug te zien!! Zij is de creatieve duizendpoot die zoveel meer moois ontworpen heeft, zoals het nog altijd favoriete patroon van het speldenkussen met de Zeeuwse Knop.
  Deze plaat is nog altijd te koop in Museum de Schotse Huizen en op de verkoopkraam van Het Walcherse Costuum.
  Ook heeft Sylvia manshoge borden geschilderd met een gat erin voor je hoofd, op de voorkant afbeeldingen van de Walcherse dracht uit vroeger tijden. Hoeveel mensen zullen hier niet mee op de foto staan.. ;)!!

 3. Het Museum de Schotse Huizen in Veere mag wel heel
  blij zijn met Sylvia van Dam-Merritt…wat heeft ze al veel leuke dingen verzonnen om het Museum en Veere te promoten tIs altijd een feest om er even binnen te lopen en er is vaak nog een extra tentoonstelling van een Zeeuwse kunstenaar te zien.

 4. Het dragen van klederdracht is community-bevorderend geweest. Maar ook in onze tijd is er gelukkig veel gemeenschaps-zin en meeleven met elkaar, ook zonder ‘dracht’. Ik vond het heel leuk om de knipplaat vandaag hier terug te zien en wijdde er zelf ook een blogje aan. Ik heb nog wat platen over!

 5. Wat leuk dat jij deze klederdrachtpoppetjes hebt gekregen van Margriet.
  Natuurlijk vroeger ook mee gespeeld en we maakten ze vaak ook zelf–uren mee gespeeld.
  Geweldig dat ze nog te verkrijgen zijn bij het Museum in Veere.
  Vandaag is in Drenthe de Drentse Fiets4daagse gestart.
  groetjes,Truus

 6. @Marja, eindelijk, zeg dat wel. We hebben het al zo vaak over de aankleedpoppetjes gehad, maar ik vergat ze niet! Inmiddels zie je op nog veel meer plaatsen aankleedpoppetjes. Ze krijgen op dit moment ruimschoots de aandacht.

  @lupineke, goed dat je mij verteld dat deze plaat ontworpen is door Sylvia van Dam Merrett. Ik ga deze informatie toevoegen. Vorig jaar zag ik haar o.a. als spreekster tijdens de geweldige streekdrachtenshow in de Grote of Maria Magdalenakerk in Goes:
  http://berthi.textile-collection.nl/2013/09/28/streekdrachtenshow-in-goes/

  @Licia Huizer, het wordt tijd dat ik weer naar Zeeland ga, maar dan naar Veere.

  @Margriet, het is een schitterende plaat die tot voor kort niet bekend was bij mij.

 7. Leeuk die aankleedpoppen, In mijn grijze verleden waren er de Dionne vijfling op deze manier te verktijgen als je Palmolive zeep kocht.

 8. We blijven in de textielkaarten met de aankleedpoppen. Bedankt Berthi voor de prachtige kaart van het meisje in klederdracht. Ik zal ook naar de floatingpens gaan uitkijken. 🙂

 9. Uit een margriet van jaren geleden heb ik een aankleedpopje bewaard met 3 kostuums, Staphorst, Walcheren en Marken. Zat bij een interview met Gerda van Hees over haar poppenverzameling/ museum.

 10. Hoi berthi.
  Leuk die aankleedpoppetjes! Vraag eens aan “Margriet” of ze nog platen hebben van ontwerpster Marleen Bos. Zij ontwierp o.a. borduur patronen voor dit blad ,tevens bestaan er klederdrachtplaten (hele serie van Nederland) van haar. Ergens moet ik ze hebben maar weet even niet waar. Had 2 zoontjes van haar in de klas en zij hielp mee bij de handenarbeid les. Fantastische “meehelp moeder” dat begrijp je. Als ik de platen heb gevonden zal ik fotootje sturen. Heb nu even geen tijd. Groeten Anneke Landeweer.

 11. Ha Berthi, Kijk ik een dag niet op je blog en staat er ineens een bericht over aankleedpoppen. Die waren vroeger ook mijn favoriet. @Basje, van een 10 jaar oudere tante kreeg ik als kind haar Dionne vijfling (zij was ermee uitgespeeld). Ik vond ze geweldig. Ik wist niet dat ze bij de Palmolive waren. Zelf had ik 2 grote baby-achtige aankleedpoppen. Als het goed is liggen ze alle 7 (+kleding) nog ergens op zolder in een doos te slapen. Zelf tekende ik ook aankleedpopjes. Eerst op papier, daarna plakte ik ze op karton en knipte ze uit. Ook de kleding “ontwierp” ik zelf. Ik zal toen zo’n jaar of 8-10 zijn geweest. Mijn opa was machinist (in de “stoomtijd”) en daarna kaartjesknipper op de boot van Enkhuizen naar Stavoren en soms mocht ik mee heen en terug. Heerlijk, ik kreeg chocomel en Stophoest en mocht vaak een tijdje in de stuurhut vertoeven. Ik herinner me nog goed dat ik in die stuurhut (heen en terug varen op die redelijk grote plas duurt best lang voor een kind) aankleedpoppetjes aan het tekenen was.
  Heerlijk, jeugdherinneringen komen boven! En even terugverlangen naar dat moment.
  Groetjes, Tineke

 12. @Tineke, mooie dierbare jeugdherinneringen!

  @Anneke Landeweer-Vahrenkamp, ik heb geen idee of Margriet weet of er nog platen zijn van ontwerpster Marleen Bos. Ik zal het aan haar vragen.

  @Henriette, dat zijn leuke verrassingen.

  @Christien, (*_*)(*_*)(*_*)

  @Basje, aankleedpoppetjes zijn dus van alle tijden en ze blijven ontzettend leuk!

 13. Ook voor mij komen mijn kinderjaren weer tevoorschijn.Leuk.
  Zelfs even mijn fotoalbum uit die tijd erbij gepakt.
  Ja de Dionne vijfling. Net even op Google gekeken: een identieke vijfling uit 1934. Ook de popjes zijn daar op de site te vinden. Heel leuk om ze terug te zien. Ik speelde ermee bij een tante waar ik vele vakanties, samen met 3 zusjes, logeerde. Ik wist ook niet dat ze bij de zeep gegeven werden maar op de site is inderdaad ook een reclame te vinden van de zeep waar zij op staan! Leuk hoor, ik heb er goede herinneringen aan. Ook het afknippen van het lipje en zelf poppetjes en kleertjes maken deed ik.

 14. @ Anneke Landeweer: Nee, ik ken geen platen van Marleen Bos. Wel even gegoogled, en kwam mooie andere foto’s tegen van waarschijnlijk een naamgenoot. Maar als je foto’s hebt van klederdrachtplaten (hele serie van Nederland), dan hou ik me ook aanbevolen hoor! Via m’n naam kun je rechtstreeks naar m’n website. Ik vind de klederdrachtpoppen zelf ook erg leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *