Sint Margriet of Pisgriet


Regent het op Sint Margriet, dan zie je zes weken de zon niet. Dit is één van de vele weerspreuken die gebaseerd zijn op de merkeldag van 20 juli. Vandaag is het de naamdag van Margaretha van Antiochië en de eerste dag van de hondsdagen. Het weer van vandaag is bepalend voor het weer van de komende weken.

Het verhaal zegt ons dat Margriet een goede daad had verricht en dat zij als beloning dat waar zij mee zou beginnen, zes weken ononderbroken vol zou kunnen houden, zonder ook maar een moment moe te worden. Ze had bedacht dat ze zou gaan spinnen, dat zou veel wol opleveren. Maar voor ze begon, wilde ze nog even haar blaas legen. Vandaar de bijnaam Pisgriet.

3 gedachten over “Sint Margriet of Pisgriet

  1. Wat een geweldige heilige die Margriet, ik kende haar nog niet maar vind dit soort weetjes altijd hartstikke leuk 😉 Afwachten maar met het weer of het klopt!!

  2. Hahaha Berthi, het regende hier gisteren (20 juli) een groot deel van de dag pijpenstelen en de temperatuur was een verademing vergeleken met de voorgaande warme dagen. Het zal mij benieuwen of de spreuk ‘Regent het op Sint Margriet, dan zie je zes weken de zon niet.’ uitkomt, het lijkt me heerlijk. Iedere dag wat zon en regen, wat wil een mens nog meer wat het zomerweer betreft? Vandaag klopt de spreuk in ieder geval al: het regent zachtjes.

  3. hier is het nog droog wel dreigend naar regen en de spruekn zijn inderdaad leuke weetjes., Ze staan ook vaak in spreekwoordenboeken, Fijne dag Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *