Ezeltje rijden

Voor veel mensen is de vakantie aangebroken. Zij genieten van de welverdiende vrije weken en gaan op stap. Als herinnering wordt een souvenirtje meegenomen uit het desbetreffende land. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de floating pen populair. Vandaag de dag is de keuze aan sleutelhangers en magneten enorm groot, is mij opgevallen. Toch blijft de floating pen in de belangstelling!


Na mijn bezoek aan het Mauritshuis in Den Haag ging de reis verder naar Scheveningen en in een souvenirwinkel op de boulevard vond ik een floating pen met daarin de afbeelding van een ezeltje op het strand van Scheveningen met op de achtergrond het Kurhaus.

Ezeltje rijden op het strand van Scheveningen was lang een populaire attractie voor kinderen. Voor een paar centen was het mogelijk om onder begeleiding een ritje te maken op de rug van een kleine ezel. Ezeltjesbazen stonden klaar met een aantal ezels om een ritje te verkopen. Het is onduidelijk wanneer dit gebruik precies is begonnen, maar er bestaan schilderijen uit circa 1900 van Isaac Israëls waarop het ezeltje rijden op het Scheveningse strand al te zien is. Dit gebruik stamt dus mogelijk uit de 19e eeuw.


Ezeltje rijden op het Scheveningse strand in het voorjaar van 1961.

9 gedachten over “Ezeltje rijden

 1. moet ergens nog een foto”tje hebben zal zoeken en laten scannen,.. maar ik weet het nog heel goed. was destijds in Noordwijk gelogeerd en dat was echt een hoogtepunt van dat weekje . Woonde toen heel dichtbij strand , maar in een dorp en daar waren geen ezels.

 2. Vroeger woonde ik in Zoetermeer
  We gingen elk jaar een paar keer naar Schevingen.
  en dit was de mooiste atractie.
  Het Scheveningsmuseum laat heel veel mooie dingen zien het is een bezoek waard.

 3. @Basje Winkel, dat zijn mooie herinneringen!

  @Niesje, er werd waarschijnlijk veel gebruik gemaakt van deze attractie, want het bestond al rond 1900 en begin jaren zestig van de vorige eeuw kon je nog steeds ezeltje rijden. Dat bewijst toch wel dat de kinderen het ontzettend leuk vonden om een ritje met een ezel te maken.

 4. Weet iemand misschien ook hoe de ezeltjes baas heete, alvast mijn hartelijke dank
  Ja dat weet ik
  Ik zelf was 12 jaar toen
  en heb gelopen met de ezels en verzorgt /eten geven stal schoon houden ed
  de de eigenaar heet jan de Lange
  de stal was vlak bij de haven in de buurd van politieburau
  mvg Han

  aan Cees Duijndam Roi-et Thailand

 5. @Han, dank voor je antwoord. Het is altijd jammer als dit soort informatie verloren zou gaan! Nu dus niet meer!

 6. Mijn vader zijn opa (nutbey) liep met ezels bij de keizerstraat. Zijn bijnaam was de ezelendrijver. Mijn vader was veel bij zijn opa op het strand. Zijn bijnaam was de ezel…bij de pier liep de lange met zijn ezels.

 7. Zélf heb ik oit op een ezeltje gereden in Artis Amstrdam, getuige de foto die ik ervan beschik. Ook heb ik een ‘ reconstructie ‘ gemaakt van een schilderij van Ietje Israëls. Ach , jeugdsentiment na 74 jaar 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *