Fie achter de naaimachine


Fie achter de naaimachine (1954) is een werk van Siep van den Berg.

Kunstschilder en beeldhouwer Siep van den Berg trouwde in 1943 met Fie Werkman. Na zijn Parijse periode Рdankzij een beurs en verkoop van eigen werk, lukte het Siep om enkele maanden lessen te volgen aan de Parijse Acad̩mie de la Grande Chaumi̬re Рvoelde hij zich niet meer thuis in kleinsteedse omgevingen, onbegrepen door zijn vrouw en onvoldoende gewaardeerd door de kunstwereld. Zijn huwelijk liep stuk en in 1966 raakte hij waarschijnlijk door zijn ongezonde levensstijl ziek en uiteindelijk verlamd. Maar in deze periode ontwikkelde hij zich steeds meer tot verkenner van de geometrische abstractie. Twaalf jaar na zijn verlamming was Siep weer in staat om te werken.

8 gedachten over “Fie achter de naaimachine

  1. Mooie afbeelding. Weet jij waar dit schilderij hangt? Ik wist wel iets van Siep van den Berg, de schoonzoon van H.N. Werkman. Maar niet dat hij enige tijd in Frankrijk gestudeerd had.

  2. Mooie afbeelding, Het bewijst ook weer dat het willen en kunnen sterk met elkaar verbonden zijn . Geniet van het mooie weer.. Basje

  3. Prachtig schilderij, Siep had wel oog waar zijn vrouw mee bezig was.
    Helaas heeft het huwelijk geen stand gehouden.

  4. Dank je Berthi, voor de verwijzing. Ik heb lichtjaren geleden wel werk van Van den Berg in Galerie Waalkens in Finsterwolde gezien. Doe maar rustig aan met de warmte.

  5. In de bij Wijdemeer bv te Leeuwarden verschenen biografie “dichter bij SIEP” is een afbeelding van “Fietje met naaimachine” opgenomen. De biografie telt 384 pagina’s en 480 afbeeldingen. Sinds 2011 verspreid ik als verzamelaar van zijn werk en als auteur van de biografie maandelijks een digitale nieuwsbrief Siep met afbeeldingen van zijn werk en wetenswaardigheden. Mijn e-mailadres is simondeinum@hetnet.nl

  6. @Simon Deinum, goed dat je deze info hier meldt voor de liefhebbers van Siep van den Berg. Zijn werk ‘Fie achter de naaimachine’ vind ik magnifiek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *