De zolder van Kasteel Loenersloot


Eeuwenlang hield Kasteel Loenersloot zijn geheimen voor zichzelf. Generaties adel leefden er hun leven. Omdat de laatste bewoonster – barones Van Nagell-Martini Buys – bij haar overlijden veel van haar spullen achterliet, voelt het alsof er gisteren nog iemand woonde.

In een kleine groep zijn onder leiding van een gids de stijlkamers, de toren en de zolder van Kasteel Loenersloot te bezichtigen. Liesbeth Jonckbloedt ging met een van de rondleidingen mee.


De zolder waar je het rek met kleerstokken ziet dat aan de dakconstructie is opgehangen.


Een prachtige linnenpers die op zolder staat te verstoffen. Nadat het linnengoed was gemangeld en de vrouw vond het niet glad en glanzend genoeg, dan werden onder andere de damasten servetten en tafellakens in de linnenpers gelegd. Het linnengoed werd opgevouwen en tussen de planken gelegd. Door de schroef aan te draaien werd de druk vergroot. De bedoeling was om scherpe vouwen in het linnen te krijgen: hoe scherper de vouw, hoe trotser de vrouw. In principe heel slecht voor het linnen want op den duur ontstaan breuklijnen in het linnen. Liesbeth denkt dat de linnenpers circa 80 cm hoog is. Omdat er een linnenpers is, heb ik sterk het vermoeden dat er een trek- of bakmangel is geweest. Misschien is deze verdwenen in de loop der jaren omdat een mangel behoorlijk wat ruimte in beslag neemt.

Foto’s: Liesbeth Jonckbloedt

In het poppenhuis van Agnes Maria Clifford zie je een kleerzolder en hier zie je een linnenpers.

2 gedachten over “De zolder van Kasteel Loenersloot

  1. Hoi Berthi,
    Wat is er vroeger hard gewerkt in die linnenkamers! We waren weer met eenzelfde onderwerp bezig. Ik heb juist een foto van de linnenkamer in het Poppenhuis in het Rijksmuseum. Ook op zolder! En nog een heleboel ’textielkaarten’ van poppenhuizen. Mooi dat wij als (trotse?) vrouwen zonder al te veel vouwen hier naar mogen kijken. Ik voel me dan wel bevoorrecht met zoveel vrijheid nu.

  2. Leve het strijkijzer, maar ook mijn linnen vingerdoekjes gaven de geest op de vouwen, waren ook niet de kwaliteit van de oude linnen lakens , Ik strijk in de servetten nooit een vouw , maar vouw ze fijne wasdag Basje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *