Zomerexposities 2014


Museum Arnhem presenteert tot en met 17 augustus 2014 de tentoonstelling Threads. Van ruim 25 internationale kunstenaars en vormgevers wordt werk getoond waarin het medium draad of textiel een belangrijke rol speelt.

De tentoonstelling bevat installaties, videowerken, wand- en ruimtelijke objecten, waarvan sommige interactief zijn. Zo kunnen bezoekers een steekje zetten op het borduurraam Crossover Collective van Floor Nijdeken.

Kijk voor openingstijden op de site van Museum Arnhem.

Tijdens Threads worden performances, lezingen, workshops en andere activiteiten georganiseerd. De lezing Waarom merklappen? van 14 juni behoorde tot één van de activiteiten.
——————————


Tot en met 17 augustus 2014 is er werk van Annemie Koenen te zien in ’t Blauwe Huis, Nobelstraat 16 te Heerlen. Geopend op: vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur.

Voor het magazine Handwerken zonder Grenzen sprak ik met Annemie Koenen over haar werk. Dit interview is te vinden in nummer 182. In hetzelfde nummer geeft Annemie een werkbeschrijving over hoe je laarzen kunt vilten en een beschrijving van de heksensteek voor de versiering van de vilten laarzen.
——————————


Tot en met 6 september 2014 is in Villa Jacoba, Dorpsstraat 55 in Heerde de expositie Heerde Borduurdorp te zien. Samen met Afke Wullink is gewerkt aan een grote merklap. Iedere deelnemer heeft zijn eigen merklap gemaakt met een afbeelding van zijn huis of iets anders uit de omgeving van Heerde. Al deze merklapjes zijn samengesteld tot één grote merklap met als naam Heerde en omgeving. Openingstijden: dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur en 14.00 tot 16.00 uur, donderdag 10.00 tot 12.00 uur, vrijdag en zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur. Kijk voor meer informatie op de site van Heerder Historische Vereniging.
——————————


Tot en met 7 september 2014 is de expositie Hoedje van Papier te zien in het Westfries Museum. Twintig kunstenaars hebben meegewerkt aan de tentoonstelling. Iedere kunstenaar toont zijn eigen werk, maar het is de liefde voor een alledaags materiaalsoort dat de kunstenaars bindt: papier, in alle denkbare artistieke verschijningsvormen. De expositie toont intiem, verrassend, speels, grotesk en vertederend werk, hoeden en installaties gemaakt van papier en verwijzend naar de titel van dat oer-Hollandse liedje ‘Hoedje van papier’.

Startpunt van de expositie zijn honderd papieren hoedjes met Chinese karakters, deze verhalen over de legende van Cai Mo. De installatie verwijst naar de wortels van het hedendaagse papier, die haar oorsprong vindt in China. In het jaar 105 na Christus, schepte Cai Lun voor het eerst papier uit een mengsel van textielvezels, de bast van de moerbeiboom en water. Dit procedé verspreidde zich over China, Korea, Japan en vond uiteindelijk in de 12e eeuw zijn weg via het Arabisch schiereiland naar Europa. Bij Xativa (Spanje) werd in 1144 voor de eerste maal papier gefabriceerd. Deze uitvinding was van wezenlijk staatsrechtelijk belang, zowel in China als ook in Middeleeuws Europa.

Kijk voor openingstijden op de site van het Westfries Museum.
——————————


Mode-illustrator Piet Paris is gastcurator in het Centraal Museum. Uit de collectie van het Centraal Museum kiest Piet Paris meer dan 150 voorwerpen en presenteert ze in een verrassende vorm: als scènes van een musical.

Via backstage, de rode loper en – uiteindelijk – het podium leidt Piet Paris de bezoeker langs meer dan vijftig looks van onder andere Comme des Garçons, Maison Martin Margiela, Iris van Herpen, Viktor & Rolf, maar ook 17e en 18e eeuwse kostuums. Piet Paris wil mode niet geïsoleerd tonen, maar in de context. Hij combineert mode met voorwerpen en neemt deze in gebruik: klokken tikken, vazen zijn gevuld met bloemen en lampen branden. De anonimiteit van de paspop doorbreekt hij door ze van top tot teen aan te kleden en van een gezicht te voorzien dat hij zelf illustreert. Piet Paris geeft letterlijk een levendige voorstelling van de collectie van het Centraal Museum.

Mode, de musical is te zien tot en met 30 november 2014 in het Centraal Museum te Utrecht. Kijk voor openingstijden op de site van het Centraal Museum.
——————————

Verder zijn er natuurlijk nog de exposities te zien die ik al eerder besprak, zoals: Traditie ontmoet de toekomst in Museum de Kantfabriek, Gezin XXL in het Noordbrabants Museum, Getekende helden, de vrolijke wereld van Fiep Westendorp in het Gemeentemuseum Helmond, Not About Flowers – Maria Ikonomopoulou bij Galerie Wilms, Zeven eeuwen Leids Laken in Museum De Lakenhal, Expeditie Zijderoute in de Hermitage, Papier Biënnale 2014 in Museum Rijswijk en De Cirkel van Kleding – Kröller-Müller Museum Otterlo.

5 gedachten over “Zomerexposities 2014

 1. wat een keuze!!!!!!!!!!!!!!!! ik weet het niet hoor , naar de hoedjes in Enkhuizen of zomaar naar Heerde met zijn merklap. dat wordt keuzes maken, Ik lees en zie de beoekjes wel op de p c basje

 2. Er is keuze genoeg om met dit saaie weer een tentoonstelling te bezoeken.
  Eens zien of mijn logee zin heeft om naar Heerde te gaan volgende week.
  gezellige dag
  groetjes,Truus

 3. Oeps Basje, het Westfries museum is in Hoorn………. Maar Enkhuizen is ook leuk, het is tenslotte mijn geboortestad.
  Berthi, bedankt weer voor de melding van de tentoonstellingen, keuze genoeg. Ik heb een zwak voor Piet Paris, dus wellicht staat Utrecht bovenaan het lijstje.
  Groetjes,
  Tineke

 4. Zaterdag was ik naar de tentoonstelling ingericht door gastcurator Piet Paris in het Centraal Museum. Een geniaal idee om voor een presentatie als een musical te kiezen. Het was volop genieten van zowel mode als kunst. Piet Paris heeft met smaak kunstvoorwerpen en mode samengebracht. Een niet te missen topper.
  Groetjes, Tineke

 5. @Tineke, heel fijn om te horen dat je zo genoten hebt. Op je blog staan prachtige foto’s. Het maakt me alleen maar nieuwsgieriger. De expositie staat op mijn lijstje om te gaan bezoeken. Het is ook nog eens lang geleden dat ik in Utrecht was. Dus een extra reden om naar deze stad te gaan!:-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *