Polen en Denemarken

Voor het noorden van het land is de zomervakantie begonnen. Voor sommigen ligt de vakantie al achter zich. PeterT bracht textielkaarten mee terug uit Kraków-Krakau en WijniS stuurde een fraaie textielkaart vanuit Kolding.


In het Czartoryski Museum in Krakau is het schilderij De dame met de hermelijn van Leonardo da Vinci te bewonderen. Leonardo da Vinci heeft het schilderij waarschijnlijk rond 1490 geschilderd. Op het schilderij staat Cecilia Gallerani, de belangrijkste maîtresse van hertog Ludovico Sforza, die ook bekendstond als Ludovico de Moor. Het schilderij is een van de vier vrouwenportretten die Da Vinci heeft geschilderd; de andere drie zijn de Mona Lisa, het portret van Ginevra de’Benci en het portret van Lucrezia Crivelli (de laatste minnares van Sforza), genaamd La Belle Ferronière.


Schitterende kleurrijke dracht van Lowicz. Deze afbeelding doet me denken aan de textielkaart die Thijmen vorig jaar stuurde vanuit Krakau.


WijniS: ‘Geen textielkaarten meer, maar ik kan het niet laten om op zoek te gaan. Het is dan leuk als iemand het ook waardeert en dan is de kaart bij jou op het goede adres. Wat leuk dat oude papier van C&A. Ik verzamel Sintpapier en het oude papier met logo’s van de Bijenkorf etc. Zijn altijd een bijzondere aanwinst. Leuk dat ik ook in Denemarken je kan volgen.’

Het C&A papier vond ik te bijzonder om in de papierbak te laten verdwijnen en maar goed ook, want nu heeft het papier een mooi plekje gekregen in de collectie van Wijni.

De textielkaart laat een schilderij (1919) zien van Hedvig Collin uit de collectie van Museet på Koldinghus. Vrouwen zijn Deense vlaggen aan het naaien op Christiansborg Slot.

4 gedachten over “Polen en Denemarken

  1. e
    n niet alleen de postbode, Mooie kaarten ,.vooral de dame van Leonardo , en de andere zijn ook niet alleen vrolijk , ook mooi Fijnedag. (ba fysio) Basje

  2. @Licia Huizer, de postbode moet zijn werk zien te behouden!:-)

    @Basje, het is ongelooflijk hoeveel mooie textielkaarten er zijn en een mooie bijkomstigheid is ook nog eens dat het telkens nieuwe informatie oplevert.

    @Maaike W, (*_*)(*_*)(*_*)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *