De oude kantwerkster


Nicolaes Maes (1634-1693) was een van de leerlingen van Rembrandt. Vanaf 1654 concentreerde Nicolaes Maes zich op huiselijke taferelen met een of twee figuren. Kantklossende vrouwen, vrouwen aan het spinnewiel, appelschillende meisjes en dienstmeiden als ‘luistervinken’ vormen de onderwerpen van zijn schilderijen uit deze periode.

De oude kantwerkster – 37,5 x 35 cm dateert uit omstreeks 1655. De vrouw op dit paneel is geconcentreerd bezig met kantklossen. In de zeventiende eeuw beschouwde men dit soort hardwerkende vrouwen als hét toonbeeld van deugdzaamheid.


Op de tafel naast de vrouw is een stilleven van aardewerken potten en kannen, met een bijeengebonden bundel twijgen en een bundel aanmaakhoutjes. Rechts van de vrouw hangt een mand met eieren.

3 gedachten over “De oude kantwerkster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *