Mauritshuis

Het Mauritshuis is weer open na een verbouwing van twee jaar. Koning Willem-Alexander opende het museum op 27 juni 2014. Het museum is ontstaan dankzij koning Willem I die in 1816 de schilderijenverzameling van zijn vader, stadhouder prins Willem V van Oranje, overdroeg aan de Nederlandse staat. Toen waren er ongeveer 200 schilderijen, nu bijna 800.

De collectie bestaat uit schilderkunst uit de periode 1400 tot 1800. Er zijn Vlaamse, Duitse en Franse schilderijen, maar de overgrote meerderheid komt uit de Hollandse 17e eeuw. Dat was de Hollandse Gouden Eeuw, een periode van grote bloei met beroemde kunstenaars als Rembrandt, Jan Steen en Vermeer.


Het Mauritshuis werd tussen 1633 en 1644 gebouwd als woonhuis voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, legeraanvoerder en acht jaar lang gouverneur van de Hollandse kolonie in Braziliƫ. Sinds 1822 is het Mauritshuis een museum.


Het meest beroemde schilderij van het Mauritshuis is het Meisje met de parel. Het schilderij van Vermeer uit circa 1665 behoort tot de top tien van ’s werelds bekendste kunstwerken. Dat was vandaag dan ook te merken. Veelvuldig werd het Meisje met de parel op de foto gezet.

Het Meisje met de parel is geen portret, maar een ’tronie’: een fantasiekop. Tronies beelden een bepaald type of karakter uit, in dit geval een meisje in exotische kledij, met een oosterse tulband, en een grote parel in het oor.

4 gedachten over “Mauritshuis

  1. Wat mooi in onze tijd al die aandacht voor deze prachtige schilderijen. Ik heb juist de andere beroemde werken van Vermeer gezien in het Rijks en van twee heb ik tapisserie-werken. Daar blogde ik net over. Zo leuk om de verschillen te zien: geen enkele reprodukie kan tippen aan het Echte!
    In de museumwinkels liggen ook heel veel mooie produkten met afbeeldingen, ook van het meisje met de parel.

  2. @Hilly, ik heb het kinderboek gisteren in de museumwinkel ingekeken en het ziet er fantastisch uit!

    @Margriet, in de museumwinkel van het Mauritshuis voert het ‘Meisje met de parel’ de boventoon! Veel bezoekers kochten een souvenir die betrekking had op dit schilderij van Vermeer.

    @Basje, zeker weten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *